Çifte vatandaşlık tartışmasına son! Ya çifte vatandaşlık ya çifte standart

Çifte vatandaşlık konusu Avusturya’da gündemden düşmüyor. Bu sefer söz konusu olan Türklerin vatandaşlık konusu değil. Zira Türkler ilk rauntta galip geldiler. Avrupa Birliği’nden İngiltere’nin çıkışı Avusturya Dışişleri Bakan Karin Kneissl “Çifte vatandaşlık olabilir” dedirtti

Abone ol

Çifte vatandaşlık konusu Avusturya’da gündemden düşmüyor. Bu sefer söz konusu olan Türklerin vatandaşlık konusu değil. Zira Türkler ilk rauntta galip geldiler. Avrupa Birliği’nden İngiltere’nin çıkışı Avusturya Dışişleri Bakan Karin Kneissl “Çifte vatandaşlık olabilir” dedirtti.

Öyle ya sadece Türkler gurbette yaşamıyorlar. Çok sayıda Avusturyalı da başka ülkelere göç edip oralarda yaşıyor. Özellikle 60 ve 70’li yıllarda yüzbinlerce Avusturyalı komşu Almanya’ya göç etmişti. Onlardan boşalan iş gücü Türkiye’den getirilenlerle doldurulmuştu. Özellikle Avusturya komünistleri İspanya iş savaşına katılmışlar, bir kısmı oralarda kalırken, bir kısmı ise geri dönmüştür.

Avusturya’nın Hitler Almanya’sı işgali sonrasında İngiltere’ye kaçanlar olmuş, orada doğan Avusturyalılara İngiliz vatandaşlığı vermişlerdir. Avusturya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre İngiltere’de 25 bin Avusturyalı yaşamaktadır. Dışişleri Bakanı Dr. Kneissl İngiltere’de yaşayan bu 25 bin Avusturyalı için çifte vatandaşlık konusunu dile getirdi ve “İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılması halinde, bu ülkede yaşayan Avusturyalıların İngiltere vatandaşlıkları yanında Avusturya vatandaşlıkları da verilebilecektir” dedi. Bunu söylerken de Avusturya vatandaşlığını almış Türklerle karıştırılmaması gerektiğine de dikkat çekildi.

İngiltere vatandaşı olan Avusturyalıların Avusturya vatandaşlığına geçmesi ayrıcalıklı durum olarak kabul edilebileceği de ifade edildi. Ayrıcalıklı durumlar hali hazırda Avusturya vatandaşlığı için vardır. Bir kelime Almanca bile bilmeden, başka ülkelerin sporcuları, sanatçıları, zengin insanları Avusturya’nın yüksek çıkarları için geldikleri ülkenin vatandaşlıklarını kaybetmeden pasaport verildiği yıllardır bilinen durumdur.

Ayrıca vatandaşını kendi vatandaşlığından çıkartmayan ülkelerin insanları da hem geldikleri ülkenin hem de Avusturya’nın vatandaşı olduğunu bilmeyen yoktur. Bu duruma da göz yumulur. Avusturya’nın batısında bulunan Tirol eyaletinin güneyinde ve İtalya sınırları içinde kalan “Südtirol” (Güney Tirol) bölgesinde yaşayanlara da Avusturya vatandaşlığının verilmesi yıllardır istenmektedir.

Bakan Kneissl’e göre çifte vatandaşlık hakkına sadece Türkler sahip olmamalıdırlar. Avusturya’nın ekonomik gelişimine emeğiyle, sigorta ödentileriyle ve vergileriyle katkıda bulunan Türklerin vatandaşlık konusu sorun oluştururken, Avusturya’nın gelişiminde hiç bir katkısı olmayan İngiliz ve Südtirollilere çifte vatandaşlık verilmek istenmektedir. Çifte vatandaşlıklarına göz yumularak, Avusturya vatandaşlığı kendilerine gümüş tepsilerde sunulan sanatçılar, para babaları ve sporcuların tersine, katkılarından dolayı bir teşekkür bile az görülen Türklerin çifte vatandaş olduklarından dolayı işten atılmaları ve evlerinden sokağa atılmak istendi.

“Viyana’da hâkimler var” dercesine verdikleri kararla Türklerin sokakta kalmaya ve işlerinden atılmaya engel olundu. Daha önce Avusturya vatandaşlığından atılanlara hakları geri verileceği açıklandı. İngiltere’de ve İtalya’nın Südtirol bölgesinde yaşayan ve o ülkelerin vatandaşı olan Avusturyalılara, bulundukları ülkenin vatandaşlıklarının yanı sıra Avusturya vatandaşlığının verilmesi, Avusturya’da Türklerin çifte vatandaşlık konusundan dolayı rahatsız edilmesine artık son diye yorumlayabiliriz. Zira, yüksek mahkemeye götürülecek davalar, vatandaşların eşit olmaları prensibinden dolayı Türklere hak vereceklerini belirtmek müneccimlik olmayacaktır.

Kadim Ülker/Viyana

ulusal.com.tr

Uluslararası Terör Konferansı pazartesi başlıyor Gündem Ekrem İmamoğlu ile Binali Yıldırım arasında kaç oy fark var Gündem Sabiha Gökçen'de 'büyük taşınma' için önlemler alındı Gündem AKP YSK temsilcisinden İstanbul seçim sonucu iddiası: Şu anda 19 bin oy farkı var Gündem