Fransa'da birinci tur bitti

Fransa'da Cumhurbaşkanlığı seçiminin birinci turunda kazanan Marine Emmanuel Macron ve Le Pen oldu. Paris'te Bastille önünde seçimleri protesto etmek için toplanan kalabalığa polis biber gazı ile müdahale etti. Sandıktan Fransız adayların yanında Recep Tayyip Erdoğan'a da oylar çıktı. Fransa'da seçimlerin ilk turu işte böyle geçti...

Abone ol

Fransa'da Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin dün yapılan ilk turunda Ulusal Cephe Partisinin adayı Marine Le Pen ve Yürüyüş Hareketi'nin adayı Emmanuel Macron en yüksek oyu alarak bir üst tura çıkmaya hak kazandı.

İlk belirleme göre Macron oyların yüzde 23,9'unu alarak seçimden birinci çıkarken, Le Pen de yüzde 21,4'lük oy oranıyla ikinci oldu. Cumhuriyetçiler Partisi'nin adayı François Fillon 19,9'la üçüncülüğü alırken, sosyalistlerin adayı Jean-Luc Melenchon'a seçmenlerin yüzde 19,6'sı destek verdi.

Marine Le Pen, aldığı oyları 2015 yılına kıyasla 800 bin arttırarak büyük bir çıkış yakaladı.

Seçimin ikinci turu 7 Mayıs'ta yapılacak. İlk turda yarışan 11 adaydan çoğu ikinci turda Macron'a destek vereceğini açıkladı.

Seçimin ilk turunda sandığa gitmeyenlerin oranı yüzde 21 olarak belirlendi.

Paris'te kendilerini "faşizm karşıtı" olarak niteleyen bir grup seçim sonuçlarını protesto için Bastille önünde toplandı. Barikatları yıkan, arabaları yakan gruba polisin biber gazı ile müdahale etti, protestolar sırasında yaralananlar oldu.

Seçim sonuçlarını değerlendiren Yürüyüş Hareketi lideri Emmanuel Macron, seçimini kazanması halinde sistemi reformdan geçirme sözü verdi. "Bütün Fransızları birleştirmek benim en büyük ödevim olacak." diyen Macron, güçlü bir Fransa ile AB'nin yeniden inşasının da önceliği olacağı mesajını verdi.

Ulusal Cephe Partisi'nin lideri Marine Le Pen de Fransız halkını Cumhurbaşkanlığı Sarayı Elysee'ye götürecek ilk aşamanın geride kaldığını belirtti.

Le Pen, "Vahşi küreselleşme medeniyetimizi tehdit ediyor." dedi. Le Pen, "Fransız halkını özgürleştirmenin ve halkın adayına oy vermenin vaktidir. Yıkım döneminin sonunda şimdi ulusal birliğe çağrı yapıyorum. Tüm yurtseverleri, kökeni ve yönelişi ne olursa olsun, Ulusal Cephe projesinin arkasında durmaya davet ediyorum." dedi.

Marine Le Pen, ikinci tur seçimlerde kitlesel göçler, düzensizlik, teröristlerin serbestçe dolaşımı gibi bir sistemin devamı ile kimliğini ve sınırlarını koruyan, Avrupa Birliği'nden çıkmış bir Fransa arasında tercih yapılacağını söyledi.

Seçimlerde dikkat çeken başka bir ayrıntı ise sandıklardan ciddi miktarda üzerinde "Recep Tayyip Erdoğan" yazan ve çeşitli mesajlar içeren oy pusulasının çıkması oldu.

ulusalkanal.com.tr

Rusya'da okulda patlama: Ölü ve yaralılar var Dünya BM'den Esad'a kutlama mesajı Dünya Almanya Siegen'de coşkulu 23 Nisan kutlama Dünya Rusya Ekonomi Bakanlığı: Buğday için Türkiye'ye bir heyet göndereceğiz Dünya