Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Yunanistan'a sert çıktı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin kıta sahanlığına ilişkin ihlal girişimlerini değerlendirdi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Yunanistan'ın amacı, bilimsel araştırma değil kıta sahanlığımızı ihlal etmek" dedi.

Abone ol

Dışişleri BakanıMevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin son dönemde Türkiye’nin kıta sahanlığına ilişkin ihlal girişimlerine yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'nin kıta sahanlığının batı sınırının Libya'yla deniz yetki alanları konusunda yapılan anlaşmayla belirlendiğini belirten Çavuşoğlu, bu sınırların BM'ye de kaydının yapıldığına dikkat çekti.

''YUNANİSYAN'IN AMACI BİLİMSEL ARAŞTIRMA DEĞİL KITA SAHANLIĞIMIZI İHLAL ETMEK''

Çavuşoğlu, kıta sahanlığını ihlal etmeye yönelik her türlü girişime karşı tedbir alındığını vurguladı:

- En son Yunanistan, bir bilimsel araştırma yapmak istemiş ve 1 kilometre bile olsa bizim kıta sahanlığımızın bir kısmını da dahil etmişti. Amaçları, o 1 kilometrede bilimsel araştırma yapmak değil, bizim kıta sahanlığımızı ihlal etmekti. Tabii biz, gerekli NAVTEX'i yayınladık ve gerekli uyarıları yaptık. Aynı şekilde deniz kuvvetlerimiz önce o gemiyi sorguladı daha sonra bu bölgeye girişine izin vermedi.

Çavuşoğlu, Bu girişimin ardından Güney Kıbrıs'tan da bir teşebbüs girişimi geldiğini, aynı karşılığın orada da verildiğini belirtti:

- Amaçları ihlal etmek. Kendilerinin maksimalist bir yaklaşımı var. Sözde Sevilla haritasına ara sıra vurgu yapıyorlar. Bu haritayı biz sahadaki eylemlerimizle ortadan kaldırınca bunu da hazmedemiyorlar. Bir taraftan da uluslararası topluma Türkiye'yi şikayet ediyorlar. Günde en az 2-3 defa Türkiye'yle ilgili açıklama yapmasalar rahat edemezler. Faydası var mıdır bilmiyorum, belki iç siyasette faydası vardır.

- Tüm kıta sahanlığımızda deniz seyrüseferini engellememiz doğru bir yaklaşım olmaz.

Bakan Çavuşoğlu, NAVTEX yayınlama konusunda Türkiye'ye bilimsel araştırma yapmak için başvurular olduğunun ve bu kapsamda bir NAVTEX yayınlandığının altını çizdi:

- Bazen tüm kıta sahanlığını kapsayan bir NAVTEX'i niye yayınlamadığımızı soruyorlar. Tüm kıta sahanlığımızda deniz seyrüseferini engellememiz doğru bir yaklaşım olmaz.

Hidrokarbon zenginlikleri başta olmak üzere deniz altındaki tüm zenginlikler için kıta sahanlığı ilan etmenin yeterli olduğuna değinen Çavuşoğlu, münhasır ekonomik bölge ilanının ise balıkçılık açısından önemli olduğunu ifade etti. Konuşmasında bu durumun Karadeniz'de geçerli olduğuna dikkati çekti.

- Akdeniz’de de bunu ilan edebiliriz. Balıkçılık, Akdeniz'de önemli, bizim için öncelikli bir sektör olursa ve böyle bir talep gelirse olur. O zaman kıta sahanlığımızın olduğu bölgeye hiçbir ülkenin balıkçısının girmemesi lazım. Bunun için de gerekli tedbirler alınması lazım ama Akdeniz’de bugüne kadar böyle bir ihtiyaç olmadığı için münhasır ekonomik bölge ilan edilmedi ama edilebilir.

Bu talebin gelmesi durumunda münhasır ekonomik bölge ilan etmede hiçbir engel bulunmadığını söyleyen Çavuşoğlu, bu durumda kıta sahanlığının korunamayacağı yönündeki anlayışın doğru olmadığını da belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Adana Lezzet Festivali'nde Gündem Türkiye-Venezuela ilişkileri gelişiyor Gündem Teröre geçit yok! Saldırı girişimindeki 5 terörist etkisiz hale getirildi Gündem Doğu Perinçek: ''Zorluklardan Üretim Devrimi ile çıkarız'' Gündem