Yanukoviç görevden alındı

Abone ol

BBC ve batılı basın, Ukrayna parlamentosunun Yanukoviç’i görevden almayı kararlaştırdığını bildirdi. Habere göre Yanukoviç Devlet Başkanlığı makamını derhal terk edecek ve 25 Mayıs’ta yeni başkanlık seçimleri düzenlenecek.

Oleksander Turçinov, parlamentonun yeni sözcüsü olarak görevi sürdürecek.

Oylamada 328 vekilin onay verdiği bildirildi, ancak ret ya da çekimser oy kullanan vekil sayısı belirtilmedi. Oylamanın parlamento kanalından naklen yayınlandığı bilgisinin BBC tarafından vurgulanması da dikkatleri çekti.

Oylama sonucunu duyuran Turçinov, „Yanukoviç izinsiz bir şekilde makamını terk etmiş ve görevini ihmal etmiştir, parlamentonun onu görevden almaktan başka çaresi kalmamıştır“ dedi.

Rusya Batı’yı anlaşmaya sadık kalmaya çağırdı

Rus Dısişleri Bakanı Lavrov, Fransa, Almanya ve Polonya dışişleri bakanlarını uyardı. Rus Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Ukrayna muhalefetinin AB aracılığıyla Cuma günü yapılan anlaşmaya sadık kalmadığı vurgulandı.

Yanukoviç ise, uluslararası toplumu radikalleri durdurmaya çağırdı. UBR kanalına konuşan Ukrayna Devlet Başkanı, „Neonazilerin dönüşü ile karşı karşıyayız“ dedi.

Doğu’da savunma hazırlığı

Ülkenin doğusunda, Bölgeler Partisi’nin çoğunluğu oluşturduğu bölgelerde ise yerel siyasetçiler, „anayasal düzen tekrar kurulana değin“ yerel kontrolü ele alacaklarını açıklıyorlar.

Bazı kaynakların verdiği, ancak henüz doğrulanamayan bilgilere göreyse Kiev’deki Svoboda ve Sağ Sektör gibi Nazi grupları, doğudaki toplantıları basmak üzere yola çıktı.

Aytekin Kaan Kurtul

ulusalkanal.com.tr

Yanukoviç konuştu Dünya Ukrayna'da Avrasyacılar ve sosyalistler Harkov’da toplanıyor Dünya Timoşenko serbest bırakıldı Dünya Yeni hükümet kuruldu Dünya