AP'nin kararı Avrupa'yı ikiye böldü!

İlk adımı Papa Francesco attı, hemen ardından Avrupa Parlamentosu Ermeni soykırımı iddialarını kabul eden tasarıyı onayladı. Ancak 1915 olayları konusunda Avrupa da ikiye bölünmüş durumda. Bazı ülkeler 1915 olaylarını araştırmanın tarihçilerin ve bilim adamlarının işi olduğunu belirtiyor. Bazıları ise diasporanın yalanlarına koşulsuz sarılıyor. Diaspora cephesinde yer alan ülkeler bile kendi kamuoyunu ikna edemiyor.

Abone ol

Avrupa Parlamentosu, LAHEY Adalet Divanı ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde çürüyen soykırım tezlerini canlandırma telaşına girdi. İlk adımı Papa Francesco'nun atmasının ardında devreye Parlamento girdi. Avrupa Parlamentosu, AİHM'in "Perinçek-İsviçre" davasında verdiği karara rağmen 1915 olayları "Soykırım" olarak kabul etti.

Ancak Avrupa, 1915 olayları ile ilgili kendi içinde 2'ye bölünmüş durumda. Bazı ülkeler, konunu tarihçiler ve bilim adamları tarafından araştırılması gerektiğini düşünüyor. Bazılarıysa Ermeni diasporasının tezlerine koşulsuz şartsız destek veriyor.

En büyük örnek Avrupa Birliği'nin lokomotif ülkesi Almanya. Bazı milletvekilleri soykırım propagandası yapmak için Alman hükümetine önerge verdi. Alman Dışişleri Bakanlığı ise açık ve net bir şekilde 1915 olaylarını "soykırım" olarak nitelemedi, 100. yılda da anma yapılmayacağını belirtti. Önergeye verilen yanıtta "Olayların tarihçiler tarafından araştırılması gerektiği" vurgulandı.

Danimarka da aynı görüşte. Berlingske Gazetesi'ne yazılı açıklama yapan Danimarka Dışişleri Bakanı Morten Lidegaard, 1915 yılında yaşanan olayları 'soykırım' olarak tanımayacaklarını belirtti. Lidegaard, konunun tarihçilere bırakılması gerektiğini ifade etti.

Norveç Başbakanlık Müsteşarı Baard Glad Pedersen de tarihi konularda kararların tarihçilere bırakılması gerektiğini belirtti. Avustralya'da Dışişleri Bakanı Julie Bishop (Culi Bişıp), "soykırım" tanımının kullanılmayacağını söyledi.

Avupa o kadar ikileme düştü ki, "Ermeni soykırımı emperyalist bir yalandır" dediği için Vatan Partisi Lideri Doğu Perinçek'in yargılayan İsviçre de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararı sonrası tartışma başladı. İsviçre milletvekilleri Ermeni soykırımını inkâr edenlere ceza öngören yasanın kaldırılması için çağrı yaptı. İsviçre hükümeti de Cenevre kantonuna, "Ariana Müzesi'ne Ermeni anıtını dikmeyin" dedi

Buna karşılık, Hollanda, Yunanistan ve Çek Cumhuriyeti Parlamentoları ise 1915 olaylarını "Soykırım" olarak tanıdı.

Son ikililik Papa ile Vatikan arasında yaşandı. Papa, 1915 olaylarında hayatını kaybedenler için yapılan anmada Türkiye'ye dayatılan soykırım yalanına sahip çıktı. Papa Ermeni toplumuna karşı soykırım yapıldığını ileri sürdü. Ancak tepkilerin artması üzerine, Vatikan açıklama yaptı ve Papa'nın "soykırım" ifadesini alıntı olarak kullandığını söyledi.

Sözde "soykırım" tasarısı Avrupa Parlamentosu'na bu tartışmaların gölgesinde gitti. Oturum başlamadan önce bu kez "Türkiye'nin Dostları" grubu yazılı bir açıklama yaptı. Türkiye'nin Dostları grubunun eşbaşkanları Artis Pabriks ve İsmail Ertuğ'un imzasıyla yayımlanan açıklamada, "bu parlamentonun üyelerine dengeli bir karar kabul etme çağrısında bulunuyoruz" ifadeleri yer aldı. Açıklamada, Türkiye'ye yönelik dış baskıların Türkler ve Ermeniler arasında uzlaşmaya yardımcı olmadığı belirtildi.

Ancak tasarının oylamasına Avrupa kendi hukukunu çiğnedi ve 1915 olaylarını "soykırım" olarak tanımladı.

Bahçeli: Avrupa Parlamentosunun kararı paçavradan farksızdır Gündem Yine bomba alarmı Gündem Avrupa'daki Türkler Avrupa Parlamentosu kararına AB temsilcilikleri önünden yanıt verdi Gündem Doğu Perinçek: Avrupa emperyalizmi Türkiye’ye düşmanlığını ilan etti Gündem