Adalet Bakanlığı AYM ile ilgili kanunda değişiklik yapmaya hazırlanıyor

Hükümet, Can Dündar ve Erdem Gül ile ilgili kararının ardından Anayasa Mahkemesi'ne ilişkin kanunda değişikliğe hazırlanıyor. Değişiklikle, bireysel başvurulara sınırlama getirilecek, "gerekçe yazılmadan karar açıklanamaz" hükmü eklenecek.

Abone ol

Can Dündar ve Erdem Gül ile ilgili kararının ardından tartışmaların odağına yerleşen Anayasa Mahkemesi'ne ilişkin kanunda değişikliğe gidiliyor. Öncelikli değişiklikse bireysel başvuruda yapılacak.

Adalet Bakanlığı, 6216 Sayılı Anayasa Mahkemesi'nin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun'da yer alan ve bireysel başvuruyu düzenleyen 45-51'inci maddeleriyle ilgili düzenleme yapacak. Düzenlemeyle bireysel başvurunun sınırlandırılması planlanıyor. Temyiz ve itiraz yolları tükenmeden bireysel başvuru yapılamayacak.

Yeni düzenlemeyle AYM'nin yetki ve görev alanında da değişiklikler yapılacak. Mevcut kanuna "Anayasa Mahkemesi işin esasına girerek ilk derece mahkemesi gibi karar veremez" şeklinde bir hükmün eklenmesi öngörülüyor. Dündar ve Gül kararında bu noktada da tartışmalar yaşanmış, AYM'nin esasa girerek ilk derece mahkemesinin yerine karar verdiği öne sürülmüştü.

Anayasa Mahkemesi'nin Dündar ve Gül'ün bireysel başvuru kararını, gerekçeyi yazmadan açıklaması da tartışmalara neden olmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gerekçe yazılmadan kararın açıklanamayacağı yönündeki görüşlerinin ardından bu noktada da değişiklik yapılması planlanıyor. Buna göre, AYM ile ilgili kanuna "Bireysel başvuruyla ilgili kararlar gerekçeli olarak Resmi Gazete'de yayınlanır" şeklinde maddenin eklenmesi bekleniyor.

ulusalkanal.com.tr

F tipi operasyona MASAK engeli Gündem Siyasi şımarıklık! Gündem Bakanlıktan sınırda ele geçirilen 'patlayıcı ve canlı bomba yeleği'ne ilişkin açıklama Gündem Washington Post: CIA ve MİT gizli koordinasyon merkezi kurdu Gündem