İsmet Özçelik yazdı: Başkanlık için AKP-MHP koalisyonu

Abone ol

Aydınlık gazetesi Ankara Temsilcisi İsmet Özçelik, AKP ile MHP arasında yürütülen başkanlık müzakerelerinde MHP'ye 6-8 bakan verilmesinin gündeme geldiğini yazdı.

Özçelik'in yazısı şu şekilde:

AKP ile Bahçeli anlaşsa da bu “Cumhurbaşkanlığı” makyajlı “başkanlık” için iş bitmiş değil. MHP tabanı ikna edilemiyor.

Bahçeli ile anlaşmaya rağmen Saray’ın 330 konusunda emin olmadığı konuşuluyor. AKP ve MHP’deki firelere çözüm aranıyor.

ERDOĞAN’IN BYLOCK UYARISI

Cumhurbaşkanı Erdoğan şu aralar sık sık AKP’li milletvekilleriyle buluşuyor. Gelen haberlere göre, milletvekillerine, “FETÖ ile mücadelede ByLock programı soruşturmanın en önemli ayağını oluşturuyor” demiş. Arkasından da ilave etmiş:

“ByLock’tan yakalananlar ‘mağdurum’ diye gelip bana ağlamasın.”

Mesaj net. Meclis’te oylama öncesinde anlamlı.

AKP’liler arasında, “Herhalde ByLock’çular mesajı almıştır” ifadelerinin kullanılması da bundan.

AKP’de her şey “başkanlık” için. Şu anda parti içi sorunlar çok büyütülmek istenmiyor. Erdoğan’ın Abdullah Gül Müzesi’nin açılışına Kayseri’ye gitmesi de bu çerçevede değerlendiriliyor.

330 MESAİSİ

Ankara’da gündemin ilk sırasında 330 var. Bütün hesaplar buna göre yapılıyor. Başbakan Yıldırım AKP milletvekilleri ve bakanlarla genel merkezde buluşacak. Milletvekillerine ayar verecek.

MHP ile temaslar sürüyor. MHP’de “hayır” oyu vereceği belirlenen milletvekilleri ile ilgili olarak Bahçeli ile paslaşılıyor. “Adam adama markaj” gündemde. Ama kriz hâlâ aşılmış değil.

KUMAR BORCU OLANLAR

Eskiden bu tür oylamalarda muhalefetten “kumar borcu olan milletvekilleri” araştırılır ve belirlenen isimler “ikna”(!) edilirdi. Benzer bir durum şimdi de var. Konu kumar olmasa da kapalı kapılar arkasında bazı pazarlıklar yapıldığına ilişkin duyumlar var.

330 açığı için muhalefet de ihmal edilmiyor. “Bir, iki, kaç kişi ikna edilebilirse kârdır” diye bakılıyor.

REFERANDUM ENDİŞESİ

Saray’da 330 hesapları yapılırken, diğer yandan da referandum hesapları yapılmaya başlamış. Gelen bilgiler tatmin edici değil.

Referandumda “başkanlığa” “evet” diyenlerin oranı düşük. Özellikle büyük şehirlerde yüzde 38’lerde seyrediyor. Bu oran “hayır” diyenlerin bir, iki puan üstünde olsa da endişelendiriyor. Kararsızların oranı çok yüksek.

MHP’den Meclis’te belli bir destek alınsa bile referandumda sıkıntı var. Yapılan araştırmalara göre MHP tabanının yaklaşık yüzde 80’i “başkanlığa” karşı.

AKP-MHP KOALİSYONU

Referandumdan sonuç alabilmek için MHP tabanının bir şekilde ikna edilmesi gerekiyor.

Son günlerde Ankara kulislerinde yoğun bir şekilde AKP-MHP koalisyonu konuşulmaya başlandı. İlk başta MHP milletvekillerini ikna etmek için “havuç” olarak düşünmüştük. Ama Saray’a ve Başbakan Binali Yıldırım’a yakın isimler de bu tartışmaya katılınca iş değişti.

“330 pazarlıkları” zamanla “koalisyon pazarlığına” dönüşmüş gibi.

Anlatılanlara göre bakanlık pazarlıkları bile yapılmış. MHP’ye 6-8 arası bakanlık uygun görülmüş. Kulağımıza gelen bilgilere göre senaryo özetle şöyle:

-Anayasa değişikliği Meclis’te 330’u bulursa, hükümette revizyona gidilecek.

-Bazı bakanlar görevden alınacak ve yerlerine MHP’den isimler atanacak.

-Yıllardır iktidara aç olan MHP tabanına referandumda ‘evet’ dedirtilecek.

-Referandumda “AKP-MHP” cephesine karşı “diğer cephe” propagandası öne çıkarılacak.

-Bu yolla MHP tabanı ve kararsızlar “başkanlığa” ikna edilecek.

-Ekonomik kriz nedeniyle vatandaşların “hayır” oyuna yönelmesi önlenecek.

PLANLARI SARAY YAPIYOR

Senaryoyu tanıdığım bir AKP MKYK üyesine sordum. Reddetmedi. Bütün planların partide değil Saray’da yapıldığını belirtti. Amaca ulaşmak için her yolun denenebileceğini söyledi.

Sonra da “Acele etmeyin, bu işler öyle kolay değil. Bahçeli’nin çok istekli olduğunu biliyoruz. Tek kurtuluşu hükümete girmek. Ama AKP’de de sıkıntı var. MHP ile ortaklık ters de tepebilir. Henüz artı-eksi hesabının yapıldığını sanmıyorum. Temenni düzeyinde kalabilir” uyarısı yaptı.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

ulusalkanal.com.tr

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Hakan Fidan'ın ifadesinin alınması için harekete geçti Gündem Başbakan tarih verdi Gündem Meteorolojiden don uyarısı! 5 Aralık 2016 hava durumu Gündem AKP Rize İl Başkan Yardımcısı Osman Karavin hayatını kaybetti Gündem