Rus lider Putin: Soruşturma açılsın

Abone ol

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Uluslararası Dopingle Mücadele Ajansı'nın (WADA) ülkesine yönelttiği 'devlet destekli doping programı' suçlamaları nedeniyle iç soruşturma açılmasını istedi.

Putin, ülkesinin spor yetkilileriyle 2016 Rio de Janerio Olimpiyat Oyunları'nın hazırlıklarıyla ilgili bir toplantı gerçekleştirdi.

Toplantı, WADA'nın Rusya'da 'devlet destekli doping' programı uygulandığı yönünde suçlamaların bulunduğu ve Rus atletlerin Rio Olimpiyat Oyunları'ndan men edilmesi çağrısı yapıldığı raporun yayınlanmasını izledi.

Ancak Kremlin'den yapılan bir açıklamada toplantının 'haftalar öncesinden' planlandığı belirtilmişti.

Nitekim Putin toplantı sırasında raporun yayınlanmasından sonra yaptığı ilk açıklamada, suçlamalarla ilgili iç soruşturma açılmasını istedi.

'YALNIZCA DÜRÜST OLDUĞUNDA İLGİ ÇEKİCİ OLUR'

"Bir spor müsabakası yalnızca dürüst olduğunda ilgi çekici olur" diyen Putin, iç soruşturma sırasında da uluslararası dopingle mücadele yapılarıyla profesyonel işbirliğine gidilmesi gereğini belirtti.

TEMİZ ATLETLERLE DOPİNG KULLANANLAR ARASINDA AYRIM YAPILMALI'

Bununla birlikte Putin 'temiz' atletler ile doping kullandığı belirlenenler arasında bir ayrım yapılması gerektiğinin de altını çizdi: ''Dopingden uzak durup temiz kalan atletler sorumlu tutulmamalı.''

'DÜRÜST ATLETLERİ MEN ETMEYE KİMSENİN HAKKI YOK'

Rusya Olimpiyat Komitesi Başkanı Aleksandr Jukov da toplantının ardından benzer açıklamalar yaptı.

Jukov, ''Dürüst ve temiz olan, düzenli olarak kontrolden geçip hiç doping kullanmayan Rus atletleri, kimsenin Olimpiyat Oyunları'na katılmaktan men etmeye hakkı yok'' ifadelerini kullandı.

LABORATUVARIN LİSANSI ELİNDEN ALINDI

Doping skandalının ardından Moskova'daki dopingle mücadele laboratuvarının akreditasyonu askıya alınmış, WADA da burada saklanan örneklerin de başka bir laboratuvara taşınmasına karar verilmişti.

'GEREKİRSE LABORATUVARIN BAŞINA YABANCI BİR UZMAN GETİRİLEBİLİR'

Soçi Kış Olimpiyatları öncesinde yapılan doping testlerinden de sorumlu olan bu laboratuvarın direktörü Grigoriy Rodçenkov da istifa etmişti.

Bunun ardından da Rusya Spor Bakanı Vitaliy Mutko, 'gerekli görülmesi halinde' laboratuvarın başına yabancı bir uzmanın getirilmesini kabul edebileceklerini söylemişti. (Sputnik)

Veli Kavlak 8 ay sonra sahada Spor Türk basketbolcu cinayete mi kurban gitti? Spor Alex ilk kez açıkladı Spor Şota'nın kovulmasında şok gelişme Spor