Pentagon: Salgın aylarca sürebilir

ABD Senatosu’nda iki kez Demokratların oyu ile reddedilen 2 trilyon dolarlık teşvik paketi konusunda anlaşma sağlandı. Piyasalar anlaşmayı yeşil ekranla karşıladı. Ancak Trump hükümeti üzen haberler de geldi. Kovid-19 nedeniyle 1,5 milyon kişi yeni işsizlik yardımı başvurusu yaptı.

Abone ol

Günlerdir Cumhuriyetçiler ve Demokratlar üzerinde müzakere edilen, ABD Senatosu’nda iki kez reddedilen teşvik paketi üzerinde anlaşmaya varıldı.

ABD'de Beyaz Saray'ın 2 trilyon dolarlık destek paketiiyle ilgili Demokratlarla anlaşma sağlandı. Anlaşma, Hazine Bakanı Steven Mnuchin ve Senato Demokratik Lideri Chuck Schumer arasında uzun süren görüşmelerin ardından yapıldı. Beyaz Saray yetkilisi Eric Uelandda uzlaşının sağlandığını açıkladı.

2 trilyon dolar değerinde vergi indirimleri ve harcamayı içeren kurtarma paketine karşı çıkan Demokratlar, Cumhuriyetçileri büyük firmalara gereğinden fazla kaynak sağlamak, sağlık ihtiyaçlarını göz ardı etmek, işçileri ve küçük işletmeleri korumamakla suçluyordu.

Uzlaşma maddeleri açıklanmasa da piyasalar anlaşma haberini olumlu karşıladı. Küresel borsalarda üst üste ikinci günde de yeşil ekranlar hâkim oldu.

ABD'de Kovid-19 salgını nedeniyle işsizlik yardımı başvurularında ciddi artış oldu. Yoğunluktan dolayı Ohio eyaletindeki başvuru merkezinin internet sayfası çöktü, bazı eyaletlerde işsizlik kurumlarının telefonları kilitlendi. Ohio Vali Yardımcısı Jon Husted, “daha önce hiç karşılaşmadığımız bir durumu deneyimliyoruz” dedi.

Amerikan medyasında bilgi veren uzmanlar, sadece geçen hafta 1,5 milyon yeni işsizlik başvurusunun yapıldığını değerlendirdi. ABD’de işsizlik başvurusunun en çok yapıldığı haftanın 695 bin başvuru ile 1982 yılının ekim ayında olduğu belirtildi. Konu ile ilgili, ABD Çalışma Bakanlığının perşembe günü bir açıklama yapacağı duyuruldu.

Kovid-19 Birleşik Devletlerin askeri kabiliyeti de olumsuz etkileyecek. Pentagon’dan yapılan açıklamaya göre salgın ABD’de aylarca devam edebilir. ABD Genelkurmay Başkanı Milley, salgınının ABD’de Temmuz ayına kadar süreceğini söyledi. ABD Savunma Bakanı Mark Esper de pandeminin devam etmesi Amerikan ordusunun harbe hazırlık durumunu olumsuz etkileneceğini açıklamıştı.

Bu arada kovid-19 hastalığı Amerikan Ordu mensuplarında da görüldü. Uçak gemisi Theodore Roosevelt'te görev yapan üç bahriyeli askerde yeni tip koronavirüs tespit edildi.

ulusal.com.tr

BM'den 3 ülke için önemli çağrı Dünya Rusya’da vaka sayısı 495'e yükseldi Dünya İklim aktivisti Greta Thunberg’de karantina altında Dünya İspanya'da Kovid-19 nedeniyle ölenlerin sayısı 738 artışla 3 bin 434'e çıktı Dünya