Soli Pompeipolis Antik Kent'te kazı çalışmaları

Mersin'de tarihi geçmişi M.Ö. 300'ncü yıla uzanan Soli Pompeipolis Antik Kenti'nde, 2015 yılı kazı çalışmalarına başlandı. Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Müzecilik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Remzi Yağcı başkanlığında 60 kişilik bir ekiple yürütülen çalışmaların, yaklaşık 2 ay sürmesi bekleniyor.

Abone ol

İlki 1999 yılında başlayan ve bu yıl 17'ncisi gerçekleştirilen Mezitli ilçesi Viranşehir Mahallesi'ndeki kazı çalışmaları, sütunlu cadde ve Soli Höyük olmak üzere iki noktada yürütülüyor. Milattan önce ve milattan sonra aktif bir liman kenti olduğu ortaya çıkan Mersin’deki Soli Pompeipolis Antik Kenti’nde bu yıl, Roma dönemine ait sütunlu caddenin devamında kazı çalışması yapılarak yeni bir restorasyon projesinin ortaya çıkarılması hedefleniyor.

"SÜTUNLU CADDEYİ İKİNCİ BİR RESTORASYON PROJESİNE HAZIRMAYI AMAÇLIYORUZ"

Bu yılki çalışmalarla ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan kazı başkanı Prof. Dr. Remzi Yağcı, 2015 yılı Soli Pompeipolis kazılarına yaklaşık 60 kişi ile başladıklarını ve bu sayıyı Ramazan Bayramı'ndan sonra arttırmayı planlıklarını söyledi. Amaçlarının, sütunlu caddeyi ikinci bir restorasyon için hazırlamak olduğunu vurgulayan Yağcı, "Bunun için tabiki kazı yapmak gerekiyor. Kazılar 2 ay sürecek. Bu süre içerisinde yaklaşık 150 metre ilerlemeyi planlıyoruz. Eğer bu gerçekleşirse, yeni bir restorasyon projesi de ortaya çıkmış olacak. Tabi kazının bu kadar canlanmasının nedeni, resmi kurumlardan gelen destekler. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın, ardından Büyükşehir Belediyesi'nin büyük maddi destekleri var. Mezitli Belediyesi de lojistik destek veriyor. Böylece hem kazı ekibi hem de resmi kurumlar ilk kez çok organize bir şekilde kazıyı canlandırmış oldular. Kazının Mersin'e getireceği yararlar sayısız tabi. Bunu herkes biliyor. Öncelikle tarih bilincini arttıracak, turizm potansiyelini arttıracak ve vizyonunu geliştirecek. Bizim de amacımız zaten bu" dedi.

"ROMA SÜTUNLU CADDEYİ AYAĞA KALDIRMAYA ÇALIŞIYORUZ"

Soli Pompeipolis Antik Kenti'nin, erken Bizans döneminde şiddetli bir deprem sonucu yıkıldığını hatırlatan Yağcı, ondan sonra da bu bölgede çok geniş çaplı bir yerleşimin olmadığını ifade ederek, "Dolayısıyla bizim en üst tabakamız erken Bizans dönemidir. Yani yaklaşık 600'ncü yüzyılın ilk çeyreği. Erken Bizans döneminden önce Roma Sütunlu Caddesi var. Bu cadde tabiiki görkemli bir yer. 200 sütunu olan bir cadde. Fakat büyük ölçüde tahrip olmuş. Deprem nedeniyle ve sonrasında ilgisizlik nedeniyle. Öncelikle Roma Sütunlu Caddeyi restore ediyoruz. Ayağa kaldırmaya çalıştığımız Roma Sütunlu Caddesi'dir. En erken Helenistik döneme kadar gidiyor. Yani M.Ö. 300 yıla kadar gidiyor sütunlu caddenin tarihi. Helenistik dönemden Bizans dönemine kadar tabakalar, katmanlar net olarak görülüyor. Bunların bir kısmı Mersin Müzesi'nde sergileniyor. Önemli eserler grubu da çeşitli yayınlarla kamuoyuna tanıtılmaya çalışılıyor" diye konuştu.

"YENİ BULGULAR ORTAYA ÇIKABİLİR"

Soli Pompeipolis'ten yeni bulguların çıkmasının her zaman beklenebileceğini dile getiren Yağcı, şöyle devam etti:

"Daha önce de kentin önemli tanrılarına ait heykeller bulunmuştu. Yine aynı şekilde heykel bulunması olası veya sütun konsollarının üzerinde yer alan küçük heykelcikler de bulunabilir. Arkeolojik yönden zengin bir kültürel geçmişe sahip Soli Pompeipolis. Ama en önemlisi buradaki sosyal yaşantıyı ortaya çıkaracak dağınık da olsa çok önemli bulgular var. Yani bu kazdığımız dükkanların bodrum katlarında açığa çıkarılan eşyalar, bunların ne amaçla kullanıldığına dair önemli ipuçları veriyor. Mesela geçen yıl tuvalet olarak kullanılan bir mekan saptadık. Sonra bunları mimari olarak da canlandırdık. Buraya bir tanıtım merkezi yapılırsa, bunları kamuoyu ile paylaşmayı düşünüyoruz."

İHA

Arda Turan'ın hayatı film oluyor Kültür Sanat Ömer Şerif hayatını kaybetti Kültür Sanat Vefanın böylesi Kültür Sanat 188 yıllık kütüphane zamana meydan okuyor Kültür Sanat