Atlantik Cephesi'nin Karadeniz ve Kırım kartı: Amaç Türk-Rus ilişkilerini bozmak
Türkiye ile Rusya'nın arasını açmak isteyen Atlantik Cephesi rafta beklettiği Karadeniz kartını yeniden kullanıyor. NATO, Karadeniz'de kara, deniz ve hava unsurlarını güçlendirmeyi planlıyor. Aynı zamanda Kırım konusu üzerinden de Ukrayna'ya desteğin artırılmasını hedefliyor. Uluslararası ilişkiler uzmanlarına göre ise Türkiye, Atlantik Cephesi'nin Karadeniz'i savaş alanına çevirmesine izin vermemeli. Montrö Boğazlar Sözleşmesini mutlaka korunmalı.
Atlantik Cephesi; Doğu Akdeniz, Suriye, Libya ve Güney Kafkasya'da yapamadığını Karadeniz'de yapmayı hedefliyor. Türkiye ile Rusya'yı karşı karşıya getirmeye çalışıyor.
Hafta içinde Dışişleri Bakanları Zirvesi yapan NATO'dan yapılan açıklamada Karadeniz'in stratejik bir önemi olduğunu vurgulandı. Bölgede kara, deniz ve hava unsurlarını güçlendirmeyi planladıklarını söyleyen ittifak sözcüleri, aynı zamanda Ukrayna ve Gürcistan'a da desteklemeye devam edeceklerini kaydetti.
Uluslararası ilişkiler uzmanları, Türkiye'nin Atlantik Cephesi'nin Karadeniz'i savaş alanına çevirmesine izin vermediğine dikkat çekti. Uzmanlara göre, Türkiye bu kararlı adımının arkasında durmaya devam etmeli.
NATO askeri yığınağını artırmanın yanı sıra Karadeniz'de kışkırtmayı körüklemek için Kırım tartışmalarını da yeniden gündeme taşıdı. İttifak, Rusya'yı Kırım'da askeri varlığını artırmakla suçladı. Moskova'nın hak ihlalleri yaptığını iddia etti.
Kırım konusunda Türkiye ile Rusya bazı görüş ayrılığına sahip. NATO bu ayrılıktan faydalanarak Ankara ile Moskova ilişkilerini baltalamak istiyor. Uzmanlar ise Kırım meselesinin yapıcı bir diyalogla çözülebileceğini işaret etti.