Cemaat okulları hala o listede

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül 2003 yılıda büyükelçiliklere gönderdiği 'Cemaat okullarına destek olun' genelgesini bir sene sonraki MGK kararına rağmen geri çekmedi, genelge hala yürürlükte

Abone ol

Ankara/Aydınlık

AKP hükümeti ile Cemaat arasında patlak veren güç mücadelesi bütün hızıyla sürerken, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Dışişleri Bakanlığı döneminde Türkiye’nin yurtdışındaki büyükelçiliklerine gönderdiği, “Cemaat okullarına ve Milli Görüş örgütlerine destek olun” talimatını içeren iki genelgenin geri çekilmediği ve hala yürürlükte olduğu öğrenildi.

Gül, 2003 yılında Tayyip Erdoğan’ın Başbakan olmasından sonra Dışişleri Bakanlığı görevini üstlenmesinin hemen ardından 16 Nisan 2003’te 3846 nolu genelge ile büyükelçiliklere, Türk vatandaşlarının yoğun olarak yaşadıkları Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda ve Avusturya gibi ülkelerde yıllardır Cumhuriyet değerlerine yönelik her türlü yıkıcı faaliyetleri sürdürmekte olan Milli Görüş Teşkilatı kuruluşları ve mensupları ile Büyükelçiliklerin temas ve işbirliğinde bulunmaları talimatını gönderdi. Aynı talimat ile finans kaynakları ve yurtdışı ilişkileri şaibeli Fethullah Gülen Cemaati okullarının Büyükelçiler tarafından birer ticari kurum olarak değerlendirilmeleri ve bunları ziyaret edecek bakan ve milletvekillerine büyükelçililerin refakat etmeleri istendi.

Moğolistan'daki Gülen okulu:

MGK kararı tedbir istemişti

Ancak, geçen haftalarda AKP ile Cemaat arasında kavganın giderek alevlenmesi üzerine, sözkonusu genelgelerin gönderilmesinin üzerinden sadece 16 ay geçtikten sonra 2004 yılının Ağustos ayında yapılan Milli Güvenlik Kurulu toplantısında “Fethullah Gülen grubunun faaliyetlerine karşı alınması gereken tedbirler” başlığıyla, “Cemaate karşı bir eylem planı hazırlanması” yönünde tavsiye kararı alındığı ve hükümete bildirildiği ortaya çıktı.

Dışişlerinin yerine getirecekleri

Bu tavsiye kararında, “ Gerekiyorsa Dışişleri Bakanlığı tarafından ilave tedbirler geliştirilmeli ve bu gruba ait okullardaki şüpheli ve yasa dışı faaliyetler periyodik olarak BUTKK’na rapor edilmelidir” deniyordu. Abdullah Gül’ün, Dışişleri Bakanı sıfatıyla gönderdiği iki genelgenin de geri çekilmesi kararlaştırılıyordu.

Ancak, 2004 yılındaki bu tavsiye karanına karşın, Dışişleri Bakanlığı’nın sözkonusu iki genelgeyi geri çekmediği, 3846, 3847 no’lu genelgelerin geri çekilmediği ve hala yürürlükte olduğu öğrenildi. 2004 yılından sonra bu genelgeler uyarınca, büyükelçilikler resepsiyon, davet, yemek gibi çeşitli etkinliklerine Cemaat’e yakın kurum ve kuruluşların temsilcilerini çağırmayı sürdürdü. Hatta, bakanların ve milletvekillerinin bu ülkelerdeki programlarında, “Cemaat okullarının ziyaret edilmesi” süreklilik kazandı.

AKP-Cemaat savaşının doruk noktasına ulaştığı şimdilerde ise söz konusu genelgenin akıbetinin ne olacağı ise merak konusu.

Aydınlık

Karar kesinleştiğinde 'soykırım' geçersizleşir Gündem TSK'nın açıklaması Erdoğan'ın bilgisi dahilinde Gündem Erdoğan Manisa'da TGB'liler gözaltında Gündem İmam'ın CİA bağlantısı Gündem