Kelebekler Vadisi tabiat parkı ilan edildi
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü, Ankara Beypazarı’nda ilan ettiği Kelebekler Vadisi Tabiat Parkı ile korunan alanlara yeni bir halka daha ekledi.
Ankara’nın Beypazarı ilçesine 5 km mesafede yer alan ve önemli kelebek türleri ile aynı zamanda karaleylek ve bıyıklı doğan sayesinde önemli kuş alanı statüsüne sahip olan Kelebekler Vadisi Türkiye’nin 205’inci tabiat parkı olarak tescillendi.
ALANDA AVRUPA’DA RASTLANAN DÖRT AKBABA TÜRÜ BİRLİKTE GÖRÜLÜYOR
Bin 770 dekar alana sahip olan Kelebekler Vadisi bilimsel açıdan örnek teşkil edecek ve ekosistem açısından oldukça zengin özellikleri bünyesinde barındırıyor. Ankara’nın 9. tabiat parkı olarak ilan edilen alanın coğrafi yapısı ve ekolojik koşulları, Avrupa’da rastlanan dört akbaba (doğa çöpçüsü) türünün birlikte görülmesine yol açıyor.
TÜRKİYE’NİN 205’İNCİ TABİAT PARKI
Kelebekler Vadisi Tabiat Parkı’nın, yapısı ve konumu gereği, tabiat ve yaban hayatı fotoğrafçıları, kuş gözlemleri, günübirlik kullanımlar gibi birçok aktivitelerle gelecekte önemli bir merkez olmaya aday olacağını ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ise Türkiye’nin dört bir yanında şehir ormanları, tabiat parkları ve mesirelik alanlar kuruyoruz. Bakanlığımızın vazife alanındaki su kaynaklarımızı, ormanlarımızı korumak ve geliştirmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Vatandaşlarımız şehir ormanlarında tabiat parklarında ve mesire alanlarında yeşile olan ihtiyacını gideriyor. Ülke genelinde 204 olan tabiat parkı sayısını bu tabiat parkı ile 205’e çıkarmış olduk” açıklamasında bulundu.
81 İL İÇİN TABİAT TURİZMİ MASTER PLANLARI TAMAMLANDI
Tabiat hayatını koruyan ve her zaman gelişmesi için destekleyen Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın milli parklar ile tabiat parklarını ziyaretçilerin ilgi odağı haline getirmek için çalışmalarına devam ettiğini belirten Veysel Eroğlu şöyle devam etti:
“İnsanlar tabiatla iç içe, çevreye saygılı tesislerde tatil yapmak istiyor. Türkiye’de turizm denilince güneş ve deniz akla geliyor. Özellikle sahillerde milyarlarca dolarlık yatırımlar yapılıyor. Oysa dünyanın birçok ülkesinde turistik değer taşımayan bölgeler, organik dokusu ve tabii güzellikleri çok iyi korunarak, bazı görsel ilaveler ve peyzaj çalışmalarıyla turistler için cazip hale getirildi. Bizde bu konuda çalışmalarımızı yürütüyoruz. Tabiat turizmini geliştirmek maksadıyla 81 il için hazırladığımız tabiat turizmi master planlarını tamamladık ve turizm alanlarını belirledik. Bu alanları turizmin gözdesi haline getireceğiz.” İHA