Samaras:3 - Davutoğlu:0

İşçi Partisi Uluslararası İlişkileri Bürosu Başkanı Yunus Soner, yaptığı yazılı basın açıklamasında Başbakan Davutoğlu ile Yunanistan Başbakanı AntonisSamaras tarafından imzalanan ortak bildirgeyi değerlendirdi.

Abone ol

İşçi Partisi Uluslararası İlişkileri Bürosu Başkanı Yunus Soner, yaptığı yazılı basın açıklamasında Başbakan Davutoğlu ile Yunanistan Başbakanı AntonisSamaras tarafından imzalanan ortak bildirgeyi değerlendirdi.

İşte o değerlendirme

- Başbakan Davutoğlu’nun Atina’da imzaladığı ortak bildirge Türkiye’nin hiçbir milli çıkarını savunmamakta, ülkemizin gücünü yansıtmamaktadır.

- Bildirge ile Türkiye’nin Yunanistan’a turist göndermesi ve karşılığında mülteci alması, AB’nin bekçiliğini üstlenmesi tekrar vurgulanmıştır.

- Davutoğlu, Türkiye’nin yakıcı sorunları olan Doğu Akdeniz, bölücü terör, soykırım yalanı ve Yunanistan’daki Müslümanların durumunu bildirgeye tek kelimeyle yansıtmamıştır.

- Milli Hükümetin yönettiği Türkiye ve komşumuz Yunanistan, coğrafyamıza yabancı güçleri dışlayıp Doğu ve Güney’e, Avrasya’ya yönelerek hem ekonomik ve güvenlik sorunlarını çözecek, hem de aralarında kalıcı barış ve dostluk ilişkileri kuracaktır.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, geçtiğimiz günlerde düzenlediği Yunanistan ziyaretinde başarısız dış politikasının yeni bir örneğini sergilemiştir. Davutoğlu’nun Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras’la beraber altına imza attığı ortak bildirge, AKP’nin Türkiye’nin milli çıkarlarını savunmaktan aciz olduğunu, Türkiye’nin gücünün farkında olmadığını göstermektedir.

Sonuç bildirgesi, güçlü bir takımın aciz bir antrenör yüzünden kaybetmesinin belgesidir.

Samaras 1: Yunanistan turist aldı

Derin bir ekonomik kriz yaşayan Yunanistan, ülkemizden gelen turistlere muhtaç durumdadır. Ancak Yunanistan’ı ziyaret edecek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının ziyaretlerinin turizm sezonu, geceleme sayısı ve rakamla sınırlanan adalarla sınırlandırması, tüm milletimiz ve komşuluk ilişkileri açısından küçük düşürücü bir tutumdur.

Bu anlaşma modeli, tarafların çıkar ve ihtiyaçlarını yansıtmamaktadır.

Samaras 2: Türkiye mülteci aldı

Ortak bildirgenin ön plana çıkardığı yasadışı göçle mücadelenin anlamı, Türkiye’nin AB’nin bekçisi olmasıdır. Batılı ülkelerin savaşlar çıkardığı Afganistan, Irak ve Suriye gibi ülkelerden Avrupa Birliği’ne kaçan insanlar, AB’nin iç yasaları nedeniyle Yunanistan’a ekonomik ve siyasi yük oluşturmaktadır.

Geri Kabul Anlaşması ile imzalanan protokol, bu yükü Türkiye’nin üzerine yıkacak, Yunanistan’dan ülkemize geri gönderilen ya da komşu ülkeye geçmesi engellenen yüzbinlerce mülteci için toplama kamlarının kurulmasına yol açacaktır.

Bildirgede tekrar olumlu onaylanan bu protokol ile Türkiye AB sınırlarının bekçisi haline getirilmiştir. Karşılığında kabul edilen vize muafiyeti ise bir diyalogdan ibarettir.

Samaras 3: Türkiye ABD’nin IŞİD koalisyonuna girecek

ABD’nin örgütlediği, ancak İran’dan Irak’a, Suriye’den Mısır’a hiçbir bölge ülkesinin destek vermediği IŞİD koalisyonu çerçevesine Davutoğlu, Yunanistan Başbakanı Samaras’ın talebi üzerine dahil olmayı kabul etmiştir.

Bildiri metni, Irak ve Suriye’den gelen terör tehdidini ele alırken ülkemizin yaşadığı PKK’nın bölücü terörü gündeme almamıştır. Oysa Avrupa Birliği parlamentoları bugün PKK’yı terör listelerinden çıkarmayı tartışmaktadır.

Davutoğlu 0: tek taraflı Doğu Akdeniz girişimleri

Başbakan Davutoğlu, Yunanistan’ın Doğu Akdeniz sorununda yürüttüğü Türkiye’yi kuşatma çalışmalarına karşı, sorunun ancak tüm tarafların masaya oturmasıyla çözülebileceğini vurgulayan bir maddeyi bildirgeye koymamıştır.

Davutoğlu 0: Soykırım yalanının yasası

Yunanistan Parlamentosu soykırım yalanını kabul etmiş, 2015 yılı için Türkiye’ye karşı tehdit unsuru yaratmıştır. Oysa yasa Yunan meclisinde ve toplumunda sert eleştirilerle karşılanmıştır ve AİHM’nin kararıyla çelişmektedir. Buna rağmen Başbakan Davutoğlu, “tarihsel olayların iki ülke ilişkilerinde siyasi çıkar malzemesi yapılmamasını” ifadesini ortak metne yerleştirmemiştir.

Davutoğlu 0: Yunanistan’daki Müslümanların durumu

Başbakan Davutoğlu’nun imzasını attığı ortak bildirge, Yunanistan’daki Müslümanların konumunun iyileştirilmesi için tek kelime içermemektedir.

Davutoğlu 0: Yunanistan’dan AB üyeliğine destek

Basın açıklamasında ve medyada parıltılı yansıtılmasının tersine ortak metin, Türkiye’nin AB üyeliğine dair sadece “AB kriterlerine ve prensipleri dahilinde üyeliğe olumlu bakılmaktadır” ifadesi içermektedir.

Ortak geleceğimiz Avrasya

Oysa iki ülke ilişkilerinde belirleyici olan, yükselen Avrasya’dır. Yunanistan’ın milli çıkarları da ülkeyi AB’den uzaklaştırmakta ve Doğu’ya, kalbinde Türkiye’nin olduğu bir bölgesel işbirliğine doğru itmektedir.

Eğilime direnen Yunan hükümet partileri yaklaşan seçimlerin kaybedenleri olacaktır. Bu hükümete taviz vermek, Davutoğlu’nun son başarısızlığıdır.

Türkiye’de kurulacak Milli Hükümet, Türk-Yunan ilişkilerini coğrafyamıza uzak güçleri dışarıda tutan bölgesel işbirliği ve ortak milli çıkarlar temelinde ele alacaktır.

Türkiye ve Yunanistan, eşgüdümlü olarak Doğu ve Güney’e yönelerek aralarında kalıcı barış ve dostluk ilişkileri kuracaktır.

İHH Başkanı'ndan tepki Gündem Profesör Doktor Rennan Pekünlü için seferberlik başlatıldı Gündem 'ABD askerlerine 2 kez daha çuval geçirmiştik, skorda 3-1 öne geçtik' Gündem 5 PKK'lı teslim oldu! Gündem