Ekonomist Hakan Topkurulu'dan çarpıcı açıklamalar

Ekonomist Hakan Topkurulu, koronavirüsün yol açtığı krizle birlikte kamuya destek aşamasında özel bankaların sınıfta kaldığını söyleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sözlerini Ulusal Kanal’a değerlendirdi.

Abone ol

Topkurulu, “Türkiye’de 70 banka var bunların sadece üçü kamu bankası. Bankacılık sektörünün çoğunluğu özel bankadır. Üç banka 27,5 Milyar TL kredilerini arttırıyor özel bankalar ise 5 milyar TL düşürüyor. Özel banka kar etmek için kurulmuştur. Kamu bankası ise kamu için kurulmuştur. Özel bankanın karlılığı bilanço karlılığıdır. Kamu bankasında toplumun önünü açtığın zaman kar etmiş olursun. Hazine Maliye Bakanlığı bankaların aldığı ücretlendirmelerde kısıtlama yaptı. Özellikle bu durumdan dolayı özel bankalar kar amaçlı olduğu için bir yerden kaybettiğini bir yerden çıkartmak zorundadır” diyerek özel bankaların amacının kamunu refahı olmadığını kar etmek için var olduklarını vurguladı.

“ÖZEL BANKALAR KAMUYA MECBUR KALACAK”

Türkiye’de ekonomik krizin derinleştiğini ve şu an sadece gıda ticaretinin yapıldığını söyleyen Topkurulu, “Bankalara çok görev düşüyor. Ama özel bankalar bu görevi yerine getirmiyor. En sağlam kredileri sadece büyük şirketlere veriyorlar. Kamu bankaları, bireysel kredileri iyi mi kötü mü bakmadan veriyorlar ama özel banka öyle değil. Başta Cumhurbaşkanı sonra Maliye Bakanı ve BDDK Başkanı üçü de kulak çektiler. Herkes evine kapanmış durumda hiçbir şey çalışmıyor. Dolayısıyla gıda haricinde Türkiye’nin ticareti durmuş durumda diğer malları üreten firmaları çok zor günler bekliyor. Bunlara özel bankalar krediler verdiler. O firmalar dört dörtlük kalmayacak o zaman ben o bankaları göreceğim. Bugün kamuya destek olmayan özel bankalar iki ay sonra kamuya mecbur kalacaklar” dedi.

“COVİD-19 HAZİRANA KADAR BİTER AMA KRİZ BİTMEZ”

Krizin ve bankalardaki yoğunluğun çözümünün ancak özel bankalardan bazılarının kamulaştırılması gerektiğini söyleyen Topkurulu, “Özel bankalar öğlen geliyor saat beşte çıkıyor üç şubenin işini tek şube yapıyor. Kamu bankalarında ise tüm personel sabahtan akşama kadar çalışıyor, mesaiye kalıyor yine de yetmiyor. Birtakım özel şubeleri kamu bankaları ağına katarak hizmeti arttırmak lazım. Bugün sabah konuştuğum bir kamu bankası şube müdüründe COVİD-19 testi pozitif çıktı. Birtakım özel banka şubeleri kamulaştırılsın ya da kamu bankaları yeni şubeler açsın. Çünkü bu kriz daha sürecek. COVİD-19 Hazirana kadar biter belki ama kriz bitmez” dedi.

Türkiye'nin ihracatta rotası Asya olacak Ekonomi Petrol fiyatları 18 yılın en düşük noktasına geriledi Ekonomi İTO'dan evde kal mesajı Ekonomi Mart ayında kurulan ve kapanan şirket sayıları azaldı Ekonomi