Anayasa Mahkemesi yapısı değişiyor

24 Haziran seçimlerinden sonra Anayasa Mahkemesi'nin yapısı yeniden şekillenecek. Buna göre, Yüksek Mahkeme Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ve Meclis içtüzüğünün Anayasa’ya uygunluk denetimini üstlenecek. Yeni düzenlemeyle AYM’de askeri üye dönemi de kapanacak.

Abone ol

24 Haziran seçimlerinin ardından Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi kapsamında devletin tepesindeki kurumlar yeniden şekilleniyor. Bu kapsamda, Anayasa Mahkemesinin yapısı da baştan ele alınacak.

Son anayasa değişikliğinde, “Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ibareleri” kaldırılacağı belirtilmişti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın göreve başlayacağı tarihte bu değişiklikler yürürlüğe girecek. Erdoğan’ın yemin etmesinin ardından AYM’deki iki askeri yargı kontenjanı da kalkacak.

Hürriyet’in haberine göre, AYM; kanunların, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin ve TBMM İçtüzüğü’nün Anayasa’ya şekil ve esas bakımlarından uygunluğunu denetleyecek.

Ayrıca bireysel başvuruları karara bağlayacak. Böylece AYM’nin Anayasal denetim kapsamına Cumhurbaşkanlığı kararnameleri girmiş olacak.

Cumhurbaşkanlığı kararnamelerine karşı dava açma süresi Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından 60 gün sonra düşecek. Bir davaya bakmakta olan mahkeme, uygulanacak bir kararnamenin hükümlerini Anayasa’ya aykırı görürse AYM’ye gidebilecek.

ulusal.comtr

CHP’de sular durulmuyor Gündem Türkiye’den Amerika'nın müttefiklerine olumsuz yanıt Gündem Vatan Partisi doğuda oylarını katladı Gündem Mehmet Altan tahliye edildi Gündem