Wikileaks belgelerinde gerçek ortaya çıktı!

Wikileaks belgelerindeki Suudi Arabistan bürokrasi yazışmaları Riyad'ın Irak'ta oynadığı bölücü rolü gözler önüne serdi. Yazışmalar Suudilerin Şiilere karşı bir cephe oluşturmak üzere Irak'ta Barzaniyle işbirliğini geliştirmek istediğini gösteriyor. İran'ın mezhepleri yakınlaştırma konferansı da Suudi Arabistan'ın rahatsız eden konuların başında geliyor.

Abone ol

Irak'ta mezheplerin birbirine yakınlaşmasından Suudi Arabistan'ın duyduğu rahatsızlık Wikileaks belgelerinde gün yüzüne çıktı.

Wikileaks bu kez de Suudi Arabistan bürokrasisinin yazışmalarını ortaya çıkardı. Yazışmalar Suudi Arabistan’ın Irak’da Şiilere karşı bir cephe oluşturmak istediğini bunun için de Barzani ile işbirliğini önemsediğini gösteriyor.

Suudi Arabistan eski Dışişleri Bakanı Suud El Faysal ile eski Kral Melik Abdullah arasındaki yazışmalar oldukça çarpıcı. Yazışmalardan Faysal'ın İran’ın İslam mezheplerini yakınlaştırma konferansı davetinden duyduğu rahatsızlığı Abdullah’a ilettiği görülüyor.

Suud El Faysal mektubunda İran’ın mezhep yakınlaşması hamlelerine karşı bunun Irak’da Barzani ile işbirliği yapılarak engellenebileceğini belirtiyor.

Belgere göre İran EL Ezher Şeyhi'den mezheplerin yakınlaşması organizayonu için destek istiyor. Ezher Şeyhi ise bunun karşısında Suudi Arabistan’dan yardım talep ediyor.

Wikileaks belgelerinde yer alan bu yazışmalar geçtiğimiz günlerde ABD Merkez İstihbarat Teşkilatı CIA eski Başkanı David Patraeus’un “Şii milisler IŞİD’den daha tehlikeli” sözlerini akıllara getirdi.

ulusalkanal.com.tr

Bilanço ağırlaşıyor! Hayatını kaybedenlerin sayısı 800'ü geçti Dünya AiHM, Türkiye'yi mahkum etti Dünya Testereli intikam düzmece çıktı Dünya Kafasına 76 CM'lik demir saplandı! Dünya