Fransa Müslümanları ötekileştiriyor

Fransa'da hükümetin desteğiyle hazırlanan "İslami Prensipler Tüzüğü" ülkede tartışmaları alevlendirdi. Ülkedeki 6 milyondan fazla Müslümanı temsil eden çok sayıda kuruluş tüzüğü imzalamayacaklarını ilan etti. Uluslararası sivil toplum kuruluşları da İslamofobi'yi ve Müslümanlara karşı ayrımcılığı artırdığı gerekçesiyle Fransa yönetimini Birleşmiş Milletler'e şikayet etti.

Abone ol

Fransa'da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, ülkedeki müslümanları hedef alan tasarıyı 2 Ekim'de "İslamcı ayrılıkçılıkla mücadele" olarak tanıttı. Tepkiler üzerine "Cumhuriyet değerlerine saygıyı güçlendiren prensipler" olarak değiştirilen yasa tasarısı, ibadet, eğitim, evlilik gibi hayatın her alanına getirdiği kısıtlamaları içeriyor.

Bakanlar Kuruluna 9 Ocak'ta sunulmasının ardından, 18 Ocak Pazartesi günü Ulusal Meclise özel komisyonda incelenen 51 maddelik yasa tasarısı kabul edildi. Tasarı ülkedeki Müslümanların hayatının neredeyse her alanına müdahale ediyor.

Yasanın, özellikle ve öncelikle Müslümanların ibadet yerleri olan camiler ve bu camilerin idaresinden sorumlu derneklere yönelik müdahale çabası dikkati çekiyor.

Fransa İslam Konseyi'ne bağlı 5 federasyon hafta başında Macron'un da katıldığı bir toplantıda metne imza attı. Konseyde bulunan Milli Görüş Fransa İslam Konfederasyonu (CIMG), Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'ne (DİTİB) bağlı Fransa'daki Türk Müslüman Dernekleri Koordinasyon Komitesi (CCMTF) ve Pakistan/Hindistan Müslümanlarını temsil eden Tebliğ Federasyonu, hazırlık aşamasında görüşlerin alınmadığı için tüzüğe imza atmadı. Bazı camiler de bireysel inisiyatif alarak şartnameye uymayacağını ilan etti.

Türk Müslüman Dernekleri Koordinasyon Komitesi (CCMTF), Fransa İslam Toplumu Milli Görüş (CIMG) ile "İnanç ve Uygulama" adlı federasyonun ortak açıklamasında, söz konusu tüzüğe ilişkin "Metindeki bazı açıklamalar Müslümanların onurunu zedeliyor, Müslümanları suçlayan ve ötekileştiren nitelikte." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, tüzüğün, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a sunulmadan önce Fransa İslam Konseyine (CFCM) bağlı tüm federasyonların onayının ve ülkede görev yapan imamların görüşlerinin alınmamasından üzüntü duyulduğu belirtildi.

Tüzükteki "yabancı ülkelerin Fransa'da dinin yaşanmasına müdahale etmemesi, dinlerin araçsallaştırılmaması ve Fransa'nın anayasasına ve prensiplerine saygı" konularına katıldıkları ifade edilen açıklamada, Müslümanları suçlandığı ve ötekileştirildiği vurgulandı.

ABD'de Trump için yargı hazırlığı Dünya DSÖ'den aşıda adalet çağrısı Dünya Alman gazete, hükümetini uyardı: ''FETÖ İllimunati tarikatından daha tehlikeli'' Dünya Venezuela'ya Twitter engeli Dünya