AB ile kritik zirve

Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki kritik zirve Belçika’nın Başkenti Brüksel’de toplandı. 11 yıl sonra ilk kez yapılan zirvenin ana gündemi sığınmacı krizi oldu. Türkiye ile müzakerelerin canlandırılması, Türk vatandaşlarına vize serbestliği ve Rusya ile yaşanan uçak krizi'de gündemde.

Abone ol

Avrupa Birliği ile üyelik müzakerelerinde yeni fasılların açılması, vize serbestliği, mülteci krizinin çözümü ve Rusya ile yaşanan uçak krizi.

Gündemdeki bu konularla, Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki zirve Belçika’nın Başkenti Brüksel’de toplandı. Toplantıda Türkiye’yi Başbakan Ahmet Davutoğlu temsil etti.

Zirvenin en kritik başlığı sığınmacı krizi oldu.

15 Ekim’deki Avrupa Birliği zirvesinde oluşturulan Türkiye ile Ortak Eylem planında, Türkiye’ye 3 milyar avroluk bir kaynak sağlanması öngörülüyordu. Zirvede, bu paranın ne kadar sürede temin edileceği ele alındı.

Zirve öncesinde konuşan Almanya Başbakanı Angela Mekel, Türkiye ile anlaşma sağlayarak göçmen akınına çözüm bulmak istediklerini söyledi. Merkel, Türkiye'nin AB'den yardım beklemekte haklı olduğunu belirtti.

Zirvenin ikinci gündemi ise durma noktasına gelen Avrupa Birliği ile üyelik müzakereleri oldu.

Türkiye fasıllar üzerindeki vetonun kaldırılmasını ve yeni fasılların açılmasını istedi. Zirve öncesinde hazırlanan taslak metinde, Türk vatandaşlarına Avrupa Birliği içinde vize muafiyetinin 2016 Ekim'inde tanınabileceği öngörüldü. Bunun için "geri kabul anlaşmasının imzalanması" şart koşuldu.

Zirvede Rusya ile yaşanan uçak krizi de gündeme geldi. Avrupa Birliği Dış Politika Şefi Federica Mogherini’nin krizin aşılması için Ankara ve Moskova ile görüşmelerde bulunacağı öğrenildi.

ulusalkanal.com.tr

Şehitler bayraklarla karşılandı Gündem Tahir Elçi'nin cenaze töreni PKK şovuna dönüştürülmek istendi: Apo flamaları taşındı, PKK marşı okundu Gündem Dilek Doğan'ı vuran polisin 26.5 yıl hapsi isteniyor Gündem İstanbul Emniyeti'nden 'Elçi'ye tehdit tweet'i' açıklaması Gündem