Umut, emekle birleşince bir köy cennete döndü!

Abone ol

Yusuf Yavuz

Isparta’nın Keçiborlu ilçesine bağlı Kuyucak köyü, üç dört yıl öncesine kadar komşu köylerin dışında adını kimsenin duymadığı küçük bir yerleşimdi. Kıraç ve susuz arazi yapısı yüzünden yıllardır dışarıya göç veren Kuyucak köyünün kaderi bir çiçek sayesinde tersine dönerken, dışarıdan köye doğru göç başladı. 1970'li yıllarda köylülerin girişimiyle başlayan Lavanta tarımı, son iki yıldır turizmle de birleşince, Kuyucak lavanta tutkunlarının akınına uğradı. Bir kaç yıl öncesine kadar adını kimsenin duymadığı Kuyucak bugün dünyanın bir çok ülkesinde adından söz ettiren bir köye dönüştü. Lavanta ile toprağa bağlanan umut, emekle birleşince Kuyucak adeta herkesin görmek için birbiriyle yarıştığı bir cennete dönüştü...

Türkiye'nin gül bahçesi olarak anılan Isparta'da son yıllarda gelişen lavanta üretimi bir köyün kaderini değiştirdi. Keçiborlu ilçesine bağlı Kuyucak köyünde zorunluluktan başlayan deneme üretimi olumlu sonuçlar verince köylüler susuz ve kıraç topraklara lavanta dikmeye başladı. 1970'li yıllarda başlayan deneme üretimleri, 1990'larda pazar arayışlarıyla sürdü. Ancak ürettikleri lavantayı pazarlama sorunu yaşayan köylüler umutlarını hiç yitirmeden lavanta tarımını sürdürdü. 2000'li yıllarda lavantanın tanınırlığının artmasıyla oluşan ilgi, Kuyucaklıların üretimini teşvik etti. Bugün Kuyucak köyünün arazilerinin büyük bir bölümü lavantalarla kaplı durumda.

LAVANTA KÖYLÜ KADINLARI BİRLEŞTİRDİ

Kuyucak köyü Muhtarı Mehmet Aydoğdu'nun girişimleri ile başlayan lavanta turizmi girişimleri, üretici köylülerin desteğini alınca Keçiborlu Kaymakamlığı harekete geçti. BM Kalkınma Programı ve Anadolu Efes'in ortaklaşa yürüttüğü 'Gelecek Turizmde' fonundan sağlanan destekle başlayan turizm girişimi Kuyucak halkının da sahip çıkmasıyla önemli bir başarı sağlandı. Köylü kadınların kurduğu kooperatif, lavantayı ham madde olarak satmaktan çıkarıp, onlarca ürüne dönüştürdü. Çiçeklenme zamanı olan Temmuz-Ağustos aylarında Kuyucak köyünün lavanta tarlalarına binlerce ziyaretçi akın etti. Günde ortalama 300 ziyaretçiyi ağırlayan Kuyucaklılar oluşan ilgiden bir hayli memnun.

'GELECEĞE DAHA UMUTLA BAKIYORUZ'

Kuyucak köyü Muhtarı Mehmet Aydoğdu, köylülerin geleceğe daha umutla baktığını belirterek, "Köyümüzde başlayan lavanta turizminin tanıtıma ve üretime katkısı büyük oldu. Lavanta tarlalarını ziyaret etmek için köyümüze gelen misafirlerimizi en iyi şekilde ağırlamaya gayret ediyoruz. Gelinen noktada köylülerimiz de misafirlerimiz de memnunlar. Bazı küçük sorunları aşmak için girişimlerimiz de sürüyor. Daha iyi organize olabileceğimiz, daha iyi hizmet edebileceğimiz bir zemin oluşturabilmek için çalışıyoruz" dedi.

KUYUCAK'IN HER YANI NİSAN-AĞUSTOS ARASI ÇİÇEK BAHÇESİ

Lavanta hasadının sonuna gelen Kuyucak'ta köylüler bir sonraki sezona daha umutlu bakıyor. Bu yıl 20 bine yakın ziyaretçiyi ağırlayan mor renkli tarlalardan hasat edilen lavantalar, parfümden gıdaya, kozmetikten tıbba pek çok alanda kullanılmak üzere kurutulmaya başlandı. Ancak Kuyucak'ta çiçeklerin yarattığı görsel şölen yalnızca lavanta ile sınırlı değil. Nisan'da zambak, Mayıs-Haziran aylarında ise gül tarlaları Burdur Gölüne bakan yamaçları şenlendiriyor.

Devleti parça parça satacaklar! Gündem 'Cep telefonu, internet ve doğalgazdan yüzde 1 ek vergi alınacak' haberlerine açıklama Gündem Fi Yapı'nın sahibi Fikret İnan da gözaltında Gündem Tankların önüne memleketin a.sına koyanlar yatar mı? Gündem