Irak ve Suriye tezkeresi kabul edildi

Irak ve Suriye için Meclis'e sunulan tezkere kabul edildi. Operasyonlar bir yıl daha uzatıldı. Tartışmalı geçen tezkere görüşmelerine "6-8 Ekim olayları" soruşturması damga vurdu. Soruşturmalara tepki gösteren HDP'liler şehirlerin yakılıp yıkılmasında kendilerinin rolü olmadığını iddia etti. Ak Parti ise HDP'nin PKK ile iş birliği içinde olduğunu vurguladı.

Abone ol

Meclis'te Irak ve Suriye tezkereleri görüşüldü. Genel Kurul'da yapılan görüşmede tezkere kabul edildi. Tartışmalı geçen görüşmelere 6-8 Ekim soruşturması damgasını vurdu.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin sınır ötesi operasyonlarının 1 yıl daha uzatılmasını içeren Cumhurbaşkanlığı tezkereleri Meclis Genel Kurulu'na geldi. Genel Kurul görüşmeleri sonrası Suriye ve Irak'a operasyon izni veren tezkere 30 Ekim 2021'e uzatıldı.

Tezkere görüşmelerinde söz alan HDP'li milletvekilleri, 6-8 Ekim olaylarında şehirlerin yakılıp yıkılmasından HDP'nin sorumlu tutulamayacağını savundu. HDP'nin resmi twetter hesabından halkı sokağa çağırmak için yapılan açıklamanın suç unsuru taşımadığını öne sürdü.

HDP'liler bu savunmasına ise Ak Parti'den yanıt gecikmedi. Ak Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, HDP örgütünün tamamının Kobani eylemleri içinde olduğunu vurguladı.

Ak Partili Muş, taşeron iki örgüt DEAŞ ve PKK/PYD'nin Suriye'de birbirine alan açtığını söyledi. HDP'nin de terör örgütü PYD'yi desteklediğini söyledi. PKK'nın Suriye'deki katliamlarını HDP'nin görmezden geldiğini ifade eden Muş, "PKK ile ilişkili olduğunuz için, eş güdümlü çalıştığınız için bize hikaye anlatmayın" dedi.

Ak Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan da 6-8 Ekim soruşturmaların neden 6 yıl sonra başladığına ilişkin bir açıklama yaptı. Özkan, olaylarda verilen zararların tespiti, mağdur ve müştekilere ulaşılmasının zaman aldığını belirtti. Yargıya güvenlerinin tam olduğunu belirten Özkan, faillerin hesap vereceğini kaydetti.

Öte yandan milletvekilleri hakkında hazırlanan fezlekelere 7 Ekim’de yenileri eklendi. 24 milletvekili hakkında 42 yeni fezleke hazırlanarak Meclis'e sunuldu. 26 milletvekiline ait 42 yeni dokunulmazlık dosyası Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne ulaştı.

HDP'den 18 milletvekiline ait 31, CHP'den 6 milletvekiline ait 9 fezleke hazırlandı. MHP'den 1 milletvekiline ait 1 ve Ak Parti'den de 1 milletvekiline ait 1 olmak üzere toplam 42 yeni fezleke düzenlendi.

ulusal.com.tr

Tuma Çelik'in yasama dokunulmazlığı kaldırıldı Gündem Şebnem Korur Fincancı'ya istifa çağrısı Gündem PKK'nın masasındaki Cumhurbaşkanı adayı Gündem Antalya'da 'balon balığı satılıyor' iddiası Gündem