İkinci yargı paketi Meclis’ten geçti

İkinci yargı paketi Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Kanun ile tüketici mahkemesine başvuruda arabuluculuk zorunluluğu getirilecek. Kişilerin korunmaya değer üstün bir menfaatinin bulunması halinde duruşmalar gizli yapılabilecek.

Abone ol

İkinci yargı paketi Meclis’ten geçti.

Hukukun sadeleştirilmesini hedefleyen paket 24 Haziran’da Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanmıştı. 21 Temmuz’u 22 Temmuz’a bağlayan gece ise 66 maddelik teklif Genel Kurul’da kabul edildi.

Buna göre ticari ve iş davalarında uygulanan arabuluculuk, bundan böyle tüketici uyuşmazlıklarını da kapsayacak. Tüketiciler önce arabulucuya başvurarak sorunlarını çözmeye çalışacak.

Hâkimin reddi nedenlerine, daha önce aynı uyuşmazlıkta arabuluculuk veya uzlaştırmacılık yapmış olma halleri eklendi.

Duruşmaların gizli yapılması halleri de düzenlendi. Kişilerin veya çocuğun korunmaya değer üstün bir menfaatinin bulunması halinde davanın gizli görülmesi için talepte bulunulabilecek.

Kanuna göre ayrıca duruşmalar elektronik olarak yapılabilecek. Tanıklar, sanıklar ve avukatlar, duruşmalara bulundukları yerden görüntülü katılabilecek.

Danıştay tetkik hâkimliğine yapılacak atamalarda beş yıllık hizmet süresi şartı aranmayacak. Düzenleme, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3 yıl süreyle geçerli olacak.

Yasa ile davaların uzamasının önlenmesi de hedefleniyor.

ulusal.com.tr

Sağlık Bakanı Koca: Son 24 saatte koronavirüsten 19 kişi hayatını kaybetti Gündem Ege Denizi'nde göçmen operasyonu Gündem Akşener'den Tuma Çelik yorumu Gündem Zekeriya Öz'ün Bylock yazışmaları deşifre edildi Gündem