Devlete emanet edilen çocuklar korunamıyor!
"Devletin koruması altında olan çocuklarımızın her türlü istismar, taciz ve tecavüze uğradığına dair olaylar, devam etmektedir" diyen CHP'li Aytuğ Atıcı yetiştirme yurtları için meclis araştırması istedi.
Yusuf Yavuz
Elazığ'da bakıma muhtaç kız çocuklarının kaldığı Harput Kız Yetiştirme Yurdu'nda yaşanan taciz ve tecavüz iddialarını meclise taşıyan CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, konuyla ilgili meclis araştırması açılması için TBMM Başkanlığı'na teklif sundu. Devletin olanaklarının muhtaç çocukları yetiştirmeye, korumaya ve geleceğe hazırlamaya neden yetmediğini sorgulayan Atıcı, "Burada yetişen ve devletin koruması altında olan çocuklarımızın her türlü istismar, taciz ve tecavüze uğradığına dair olaylar, artarak basına konu olmaya devam etmektedir. Bu haberlerden, Devlete emanet edilen çocukların korunamadığı, hatta yurtların istismar merkezi haline geldiği anlaşılmaktadır" görüşünü savunarak konuyla ilgili meclis araştırması açılmasını istedi.
Harput Kız Yetiştirme Yurdu'nda geçtiğimiz ay ortaya çıkan taciz skandalında, 4 kız çocuğuna 6 yıl süreyle cinsel istismarda bulunulduğu öne sürülmüş, konuyla ilgili olarak Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatılmıştı.
'İKTİDAR YURTLARDAKİ TACİZ VE TECAVÜZ OLAYLARINI ÇÖZEMEDİ'
Kız yetiştirme yurtlarındaki benzeri olayların araştırılması için TBMM Başkanlığı'na araştırma önergesi veren CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, 12 yıllık iktidarın istismar, taciz, tecavüz olaylarıyla gündeme gelen yetiştirme yurtları sorununu çözemediğinin son olaylarla ortada olduğunu öne sürdüğü araştırma teklifinde, "Anayasamızın sosyal devlet ilkesi gereği ve insanlık adına kanayan bu toplumsal yaraya acil çözüm bulunması gereklidir. Konuyu TBMM’nin ele alması ve çözüm üretmesi için Anayasa’nın 98 ve İçtüzüğün 104 ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını teklif ederiz" ifadelerini kullandı.
OLAYDA ADI GEÇEN ÇALIŞANLAR UZUN SÜRE GÖREVDE KALDI
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı yetiştirme yurtlarının, kimsesiz ve bakıma muhtaç çocukların barınacağı, korunacağı, onların topluma kazandırılması yolunda eğitileceği kurumlar olması gerektiğin işaret eden Atıcı, meclis araştırması gerekçesinde şu görüşlere yer verdi: "Yıllardan beri 'istikrarlı' olduğunu iddia eden iktidar, yetiştirme yurtlarına emanet edilen çocuklar sorununu istikrarlı bir şekilde çözmemiştir veya çözememiştir. Harput Kız Yetiştirme Yurdundaki son olayda, bakıma muhtaç 4 kız çocuğuna 6 yıl süreyle cinsel istismarda bulunulduğu ve Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı'nca bu konuda soruşturma başlatılıp adı geçen yurdun kapatıldığı basına yansıyan haberlerden anlaşılmaktadır. Anılan olayda çalışanların uzun süre görevlerinde kaldıkları ancak son zamanlarda görevden el çektirildikleri ortaya çıkmıştır.
12 BİN 171 ÇOCUK KURUMUN BAKIMI ALTINDA
Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı kuruluşlarda Aralık 2014 sonu itibarı ile 12.171 çocuk kurum bakımı altındadır. 10 çocuk yuvasında (0-12 yaş) 490; 20 yetiştirme yurdunda (13-18 yaş) 651; yedi çocuk yuvası ve kız yetiştirme yurdunda (0-18 yaş) 366; dört refakatiz sığınmacılara yönelik yetiştirme yurdunda 100; 73 sevgi evinde (çocuk evleri sitesi) 4352; 1015 çocuk evinde 5068; 62 çocuk destek merkezinde 1144 çocuğumuzun geleceğinin güvenceye alınması çok önemlidir.
DEVLETE EMANET EDİLEN ÇOCUKLAR KORUNAMIYOR
Burada yetişen ve devletin koruması altında olan çocuklarımızın her türlü istismar, taciz ve tecavüze uğradığına dair olaylar, artarak basına konu olmaya devam etmektedir. Bu haberlerden, devlete emanet edilen çocukların korunamadığı, hatta yurtların istismar merkezi haline geldiği anlaşılmaktadır. Yurtlarda çalışan görevlilerin yargılanmadığı ve hatta korunduğuna dair kamuoyunda yaygın bir kanı oluşmuştur. Bu kanı, çocuklara taciz, tecavüz ve işkence olayları sonrası kapatılan Pozantı Cezaevinde görevli ve sorumluların suçsuz bulunması ile pekişmiştir.
ÇOCUKLAR 18 YAŞINDAN SONRA SOKAĞA TERK EDİLİYOR
Yetiştirme yurtlarında sorunlar sadece yetiştirme süreci ile sınırlı değildir. Ayrıca, yurtlarda yetişen büyüyen çocuklar, 18 yaşını doldurduktan sonra sokağa terkedilmektedir. Çocukların 18 yaşına geldiklerinde kalacak yerleri araştırılmaksızın sokağa atıldıkları, herhangi bir maddi gelir ve kalacak yeri olmayan gençlerin korunmasız ve çaresizlik içinde suça sürüklendikleri Emniyet Genel Müdürlüğü ve Adalet Bakanlığı istatistiklerine yansımaktadır.
BASINA YANSIYAN TACİZ OLAYLARI BUZDAĞININ GÖRÜNEN YÜZÜ
Devletin olanakları muhtaç çocukları yetiştirmeye, korumaya ve geleceğe hazırlamaya neden yetmemektedir? Basına yansıyan taciz, tecavüz ve istismar olayları buz dağının sadece görünen kısmı mıdır? Gerçek anlamda kaç çocuk korunmaya muhtaçtır? Kaçı korunmaktadır? İhtiyaçlar nelerdir? Yetiştirme yurtlarından gönderilen çocuklar daha sonra nasıl bir hayat sürmektedir? Bu ve benzer soruların cevaplanması, sorunların açığa çıkarılması ve çözüm yöntemlerinin ortak akılla geliştirilmesi acil bir ihtiyaç halini almıştır. Bu gerekçelerle Meclis Araştırması açılmasını teklif ederiz."