Üretim iç talebi karşılamıyorsa ihracat ötelenecek

Artık bir ürün için ihracat kararı alınırken önce iç piyasadaki durumuna bakılacak. Eğer üretim iç piyasadaki talebi karşılayamıyorsa ihracatı yapılmayacak. Hatta o ürünün ithalatı bile yapılacak. Hükümet bu yolla gıda fiyatlarını hem de fiyatların enflasyona etkisini frenlemek istiyor. Karar, Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi'nde alındı.

Abone ol

Gıda fiyatlarındaki artış ve enflasyona etkilerine karşı Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi'ni acil toplantıya çağırdı. Toplantıda, bir dizi kararlar alındı.

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya ve ilgili bakanlıkların da katıldığı toplantıda Ekonomi Bakanlığı'nın ihracat ve ithalat politikasını, enflasyona etkilerini de hesaplayarak belirlemesi kararlaştırıldı.

Buna göre, ithalat ve ihracata karar verilirken, önce üretilen ürünün iç pazardaki durumuna bakılacak. Eğer üretim iç talebi karşılamıyorsa ürünün ihracatına izin verilmeyecek. Hatta aynı ürünün ihtalatı bile yapılabilecek.

Örneğin domates. Domates üretimi iç piyasanın talebini karşılamaya ancak yetiyorsa, domates ihracatı ertelenebilecek. Böylece fiyat artışı önlenecek. Gerekiyorsa, domates ithalatı dahi yapılabilecek. Hükümetin amacı hem gıda fiyatlarındaki artışı hem de fiyatların enflasyona etkisini frenlemek.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, aylık olarak tüm ürünlerin üretim miktarıyla ilgili analiz hazırlayacak. Örneğin, domates ya da soğanın, o dönemde üretim miktarının ne kadar olacağını, ekim miktarlarını da dikkate alarak öngörecek. Böylece, ithalat kararları için daha erken harekete geçilebilmek amaçlanıyor.

ulusalkanal.com.tr

Aracını hurdaya çıkaracakların vergi ve idari para cezaları silinecek Ekonomi Sıfır otomobilde kapı 45 bin liradan açılıyor Ekonomi Maliye Bakanı Ağbal'dan vergi yapılandırmasıyla ilgili açıklama Ekonomi Dolar ne kadar? (8 Mayıs dolar fiyatları) Ekonomi