Dışişleri Bakanlığı'ndan Yunanistan açıklaması

Türkiye'nin Meis etrafında ilan ettiği Navtex, Yunanistan'ı alarma geçirdi. Oruç Reis sismik araştırma gemisinin bölgede araştırma yapması için ilan edilen Navtex sonrası, Yunanistan Silahlı kuvvetleri'nin alarma geçtiği iddia edildi. Yunan Başbakan, "Türkiye'ye yaptırım çağrısı"nde bulundu. Yunanistan'ın "Meis" paniğine Dışişleri Bakanlığı'ndan yanıt geldi. Atina'nın maksimalist kıta sahanlığı iddiaları, "hukuka aykırı" olarak değerlendirildi. Sözcü Hami Aksoy Yunanistan'ın sözde Meis tezlerini reddettiklerini vurguladı.

Abone ol

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Yunanistan Dışişleri Bakanlığının, Oruç Reis araştırma gemisinin, Doğu Akdeniz’deki araştırma faaliyetine ilişkin yaptığı açıklama hakkındaki soruya yazılı yanıt verdi.

Aksoy, Türkiye'nin, Doğu Akdeniz'de devam eden hidrokarbon faaliyetleri çerçevesinde Oruç Reis araştırma gemisinin, 21 Temmuz'dan itibaren, Doğu Akdeniz'de yeni bir sismik araştırma faaliyetinde bulunacağının, ilgili makamlarca yayımlanan bir NAVTEX (Denizcilere Duyuru) ile kamuoyuna duyurulduğunu hatırlattı.

Geminin araştırma yapacağı deniz alanının, Türkiye'nin Birleşmiş Milletlere (BM) bildirdiği kıta sahanlığı sınırları ve 2012'de Türk hükümeti tarafından Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına (TPAO) verilen ruhsat sahaları içinde olduğunu vurgulayan Aksoy, şöyle devam etti:

"Söz konusu sahanın bir bölümünde Barbaros Hayrettin Paşa sismik araştırma gemimiz esasen geçmiş yıllarda faaliyette bulunmuştu. Hal böyle olmasına rağmen, Yunanistan bu araştırma faaliyetimize itiraz ederek, araştırma sahasının kendi kıta sahanlığında olduğunu iddia etmiştir. Yunanistan bu iddiasını başta Meis olmak üzere kendi ana karasından uzaktaki adalarının varlığına dayandırmaktadır. Yunanistan'ın bu maksimalist kıta sahanlığı iddiası uluslararası hukuka, içtihada ve mahkeme kararlarına aykırıdır."

"YUNANİSTAN'IN İDDİALARINI REDDEDİYORUZ"

Aksoy, yüz ölçümü 10 kilometrekare olan, Anadolu'ya 2 kilometre, Yunan ana karasına ise 580 kilometre uzaklıkta olan bir adanın 40 bin kilometrekare genişliğinde kıta sahanlığı alanı yaratmasının, rasyonel ve uluslararası hukuka uygun bir tez olmadığının altını çizerek, "Bu nedenle, Yunanistan'ın bu iddialarını reddediyoruz." ifadesini kullandı.

Sözcü Aksoy, "Türkiye, bugüne kadar çeşitli vesilelerle her düzeyde dile getirdiği üzere Yunanistan'a diyalog çağrılarını yinelemekle birlikte, uluslararası hukuktan kaynaklanan meşru hak ve çıkarlarını müdafaa etmeye devam edecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Türk Tarih Kurumu Başkanı Ahmet Yaramış istifa etti Gündem Erdoğan, Merkel ile telefonda görüştü Gündem TSK'da FETÖ soruşturması: 25 astsubay için gözaltı kararı Gündem Onur Air Yönetim Kurulu Başkanı Cankut Bagana: Krizden nasıl kazançlı çıkarız Gündem