Zonguldak'ta öğrenciler uzaya uydu gönderecek

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Mühendislik fakültesi öğrencileri, kendi hazırladıkları cep uydusunu uzaya göndermeye hazırlanıyor. Model uydu yarışmasında iki kez dünya 2'nciliği kazanan Grizu-263 Uzay Takımı, kenarları 5 santimetre olan küp şeklindeki mini uyduyu bu yılın ikinci yarısında Yeni Zelanda'dan fırlatmayı planlıyor.

Abone ol

Burası Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Mühendislik Fakültesi. Öğrencilerin üzerinde çalıştığı proje ise oldukça şaşırtıcı ve alışılmadık türden. Makine, Elektrik-Elektronik ve Malzeme Mühendisliği öğrencileri, hazırladıkları 5x5x5 santimetre boyutlarındaki küp uyduyu 2020 yılının ikinci yarısında uzaya göndermeyi hedefliyor.

Daha önce ABD'de düzenlenen Model Uydu Yarışması'nda iki kez dünya ikinciliği ve Türksat Model Uydu Yarışması'nda birincilik elde eden Grizu-263 Uzay Takımı, "Türkiye'nin ilk pocketqube (poketküb) uydu" projesine büyük bir hızla devam ediyor. Takım kaptanı Çağla Aytaç Dursun, ekibin sürdürdüğü 3 ayrı projeyi anlattı.

Uzay takımı üyeleri, çalışmalarını İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uzay Sistemleri Test Laboratuvarı'nın yanı sıra, Türkiye Amatör Uydu Teknolojileri Derneği ve Hollanda Delft Teknik Üniversitesi'nin teknik desteğiyle sürdürüyor.

Grizu-263 uzay takımı, "Türkiye'nin ilk pocketqube uydu" projesiyle kendi hazırladıkları 5 santimetre boyutlarındaki küp uyduyu uzaya fırlatacakları günü iple çekiyor.

ulusal.com.tr

Meteoroloji o bölgeyi çığ tehlikesine karşı uyardı Yurt Marmaray'a zam Yurt Doğu Perinçek: Atatürk devrimini tamamlayacağımız iklim Yurt Medeniyetler Beşiği Kars Ani Yurt