Köylüye Mahkeme kapısı, Vekile 2B kıyağı

Antalya'da toprakları 2B rayiçlerinin kıskacındaki köylülerin zorlu mücadelesi bir yıldır mahkeme salonlarında sürerken, 2B kanununun tasarlayıcısı Başbakan yardımcısı, AKP Büyükşehir Belediye Başkan adayı Menderes Türel’in 2B arazi zengini olduğu ortaya çıktı.

Abone ol

2B kanunun çıkmasından sonra yüksek bedellerle satışa sunulan tapulu arazilerini kaybetmekle karşı karşıya kalan ve kitlesel eylemlerle,TBMM’ye kadar uzanan büyük bir mücadele başlatan 2B köylülerine karşı açılan dava 11.Asliye ceza mahkemesinin son duruşmasından beraat çıktı.

Kararın açıklandığı gün Antalya’nın yerel gazetelerinden “Bizim Antalya”da şöyle bir haber gündeme oturdu: AKP Genel Başkan Yardımcısı, Antalya Milletvekili Menderes Türel’in, Kepez Başköy'de tapu işlemi 5 Eylül 2013 günü tamamlanan 42 dönümlük 2B tarlası olduğu ortaya çıktı. Üstelik büyük bir tesadüf ve şans eseri Türel’in tarlasının tam ortasından cadde geçti. Tarlanın iki tarafı da benzin istasyonu yapmaya müsait hale geldi. 760 bin lira rayiç bedelli tarlanın asıl değerinin 20 milyon lira olduğu tahmin ediliyor.

Tarladan cadde geçti

İddialara göre; 2B arsasının tam ortasından geçen 50’lik cadde, iki tarafa da benzin istasyonu kurmaya uygun hale getiriyor. Bu da 2B arazisinin değerini kat kat artırıyor. Türel tarafından 760 bin lira rayiç bedelle alınan arsanın değerinin emlakçıların tahmini ile 20 milyon lira olduğu ileri sürülüyor. Türel arazisinin dönümünü 18 bin TL'ye satın almış oluyor.

Adliye çıkışında topraklarına biçilen değer 50 ile 250 bin TL arasında değişen 2B köylüleri haberi ve mahkeme sonucunu Ulusal Kanal'a değerlendirdi.

Aksu köyylülerinden Hakan Demirkaplan : Buna göre, bizim 10-15 bin olması gereken yerlerimize 10 misli fiyat veriyorlar. Adalet dedikleri bu mu? Adalet Kalkınma Partisi'nin adaleti buysa olmasın daha iyidir. Hiç olmasın daha iyi, ne adalet ne de kalkınma. Bu bizleri çökertmektir bitirmektir,rezil etmektir. Suriyeliler geldiğinde onlara maaş veriyorlar. Bizler çalışıp vergimizi verdiğimiz halde, onlar kadar değerimiz yok. Türel almış bir de yan tarafına 50'lik yol geçirmiş. Kuldan korkmuyorsanız Allahtan korkun. Hepimiz bir gün bu toprağın altına gideceğiz. O zaman kime hesap verecekler. Hadi bizi kandırıyorlar, Allah'ı da mı kandıracak bunlar? Sonuçta bunlar ortaya çıkacak, Allah bunların cezasını verecek. Biz isyan ediyoruz. Haklılığımız ve hakkımız için isyan ediyoruz. "

"Antalya'mızın Kepez İlçesinde bir arkadaşım var. Geçtiğimiz günlerde yanıma geldi. "Benim 76 dönüm yerim var" dedi. Ne kadar geldi sana diye sordum. "Bana 20 lira geldi" dedi. Bana 100 lira geldi, sana nasıl 20 geliyor dedim. Araziyi sattığı zaman kaça satabildiğini sordum, "100 liraya" dedi. Biz sattığımız zaman 10-20 liraya satıyoruz. Sizin fiyatlarınız neden böyle ucuz diye sordum. Bana arkadaşım aynen şunları söyledi; "Sizin de bölgenizde belediye başkanınız iktidar partisinin başkanı olsa, aynı para olurdu. Suç sizde" dedi. Şimdi soruyorum. Suç bizde mi? Bu fiyatları bizlere biçenleri ben Allaha emanet ediyorum."

Canı yanan köylüden ağır beddua

Meclis üyeleriyle köylerine gelen Menderes Türel’i kovmaktan beter eden ve köyün girişinde ”Bizim ampul patlayalı çok oldu, sakın gözümüze görünmeyin, Sizi göresi gözümüz yok” diyen Aksu’lu Gülsüm Çini” Bizim ciğerimiz mangal da şimdi mangalda!” diye haykırdı.” Allah korkusu olmayan iktidarı ne yapayım? Akşam bu Menderes, Tayyip başını yastığa koyduğunda rahat rahat uyuyabiliyor mu? Benim dibimde oturan kardeşim evini sattı gidiyor, benim tansiyonum 20'lerde. Yuvaları dağıttı. Yuva yıkanın yuvası olmaz! Biz namusumuzun şerefimizin takipçisiyiz. Benim çocuğum en ücra köşelerde askerlik yaptı. Niye benim çocuğum yersiz yurtsuz kalsın, Menderes ve AKP birilerinin keyfini çatacak diye. Bu dünyada mahkemeler bize sorarsa, biz öbür dünyada Tayyip'e sorarız. Benim çorum çocuğum yurdundan yuvasından oldu. Tayyip onu sevmiyor, o yalan söylüyor, komplodur. Babıç kutusuna para katmadık, komplo. Evinde demir kasa bulunmadı, komplo. Ben bir ilkokul mezunuyum. Bundan 10 sene önce ben gazetede okudum. Tayyip'in zıt gittiği gazeteci Aydın Doğan gazetesinde yazmış. Ne diyor biliyor musun? ‘Sayın Başkanım Anfaş Fuarın orada çarpık yapılaşma var’…. ‘Yıkın’ diyor. Allah onunda yuvasını başına yıksın. Allah bir kez daha başımıza getirip de ciğerimizi yaktırmasın."

2B mücadelesinin kadın önderlerinden Şerife Yıldırım ise “Bizim bir dönüm bile alamadığımız yeri Sayın Menderes Türel 42 dönüm yer alıyor. Bunu her yerde yayınlayın bakın. Bize kıyak geçiyorlar! Biz arazilerimiz için tutuklandık. Bize mahkeme kapılarını reva gördüler vekile kıyak geçtiler!”

2B mücadelesi başladığı günden beri hukuk sürecini yürüten Avukatlardan Kadir Çetinkaya; "24 mağdur köylümüz yargılanıyordu. İlk göz altına alındıkları geceden bugüne bir yıl oldu. Bir yıldır verdiğimiz hukuk mücadelesini kazandık. Mahkemenin kararı, köylülerin o gün orada bulunma sebebinin, suç teşkil etmediği, yani 2911 Sayılı yasaya aykırılık olmadığı yönünde. Bu anlamda demokratik haklarını kullanmalarının hiç bir şekilde yasaya aykırılık teşkil etmediğini, suç teşkil etmediğini mahkemem kararı tespit etmiş durumda. Biz 2B niteliğindeki arazilerin köylülerden alınıp bir başka sermayeye yada sermaye gruplarına peşkeş çekilmeye çalışıldığı yönündeki uyarılarımız devam ediyor. Bu yöndeki beyanlarımızı destekler niteliklideki gazeteleri ve diğer tapu belgelerini de, mahkemeye sunduk. Aksu’lu mağdur köylülerimizin haklı direnişi devam edecektir. Bizler de onlara hukuki anlamda destek vermeye devam edeceğiz. Onlarla gurur duyuyoruz." diye konuştu.

Büyükşehir Belediyesi’nin Aksu’da yeniden düzenlediği İsmail Ogan Caddesi’nin açılışını yapan Başkan Mustafa Akaydın, Menderes Türel’in 42 dönüm 2B arazisi aldığı iddialarıyla ilgili, “Antalya halkı bu konuda mağdurken, bu iddialar doğru mu cevap bekliyoruz” dedi.

Başkan Akaydın konuşmasında Ak Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Menderes Türel’in Başköy’de 42 dönüm 2B arazisi aldığı iddialarına da değindi. Akaydın şöyle konuştu: “Antalya bölgesinde 2B konusunda en mağdur bölge Aksu. Hakları uğruna eylem yapan vatandaşlar bugün hakim karşısına çıkıyor. Hal böyleyken Menderes Türel’in 5 Eylül 2013 günü Kepez Başköy’de 42 dönüm 2B arazisi kapatmış. Halk bu konuda cevap bekliyor. Tapusu elimde. Yüzölçümü beli. Fiyatı da 760 bin lira. Yani dönüm başı fiyat 18 bin lira. Bunu sizin taktirinize sunuyorum. Antalya’da milletvekilliği yapan, 2B kanunu çıkaran, bu fiyatları tespit eden bir partinin Genel Başkan Yardımcısı’nın, sizin karşınıza belediye başkan adayı olarak gelirken böyle bir tasarrufta bulunmaya yüzü olabilir mi? İçimizde bu kadar 2B mağduru varken hem de. Bunun hesabını ben soruyorum. Siz de sorun.”

Haber: Devrim Aşkın Karasoy

Fotoğraf: Merve Demirağ

Köprüçay'da pis işler! Yurt Milli Parklar iki harfli değişiklikle yıkıma açıldı! Yurt Film gibi soygun Yurt Çanakkale Zaferi'nin kutlamaları gece de devam etti Yurt