Hak-İş Genel Başkan Vekili Yıldız koronavirüsle mücadelede işçi haklarını değerlendirdi

Hak-İş Genel Başkan Vekili Osman Yıldız, Hak-İş’in İşçi hakları konusunda görüş ve önerilerini Ulusal Kanal’da anlattı.

Abone ol

İşten çıkarmaları 3 ay yasaklayan ve işverene ücretsiz izne gönderme yetkisi veren teklifi değerlendiren Yıldız, “Olumlu yönleri de var, Biz eleştirilerimiz ve önerilerimiz sunmuş bulunuyoruz. Şimdi meclise sevk edilen taslakta bu eleştirilerimizin bir kısmının karşılık bulduğunu görüyoruz bunun memnuniyet verici olduğunu söyleyeyim. Birincisi kısa çalışmanı bir şartına kolaylık getiriliyor, uygunluk şartının kolaylaştırılması öngörülüyor bu son derece önemli. kısa çalışmaya çok fazla başvuru var ve bu başvurularda da süre uzun olduğu için bir tıkanma söz konusuydu dolayısıyla bu şart kolaylaştırılıyor kurumun beyanı esas alınacaktır deniliyor. Bunu son derece önemli buluyoruz. İkincisi ise kısa çalışmanın 15 e yakın prosedürü var ve kriterleri çok yüksek yeni taslakta da buna göre herhangi bir düzenleme söz konusu değil bir kolaylaştırma getirilmiyor sadece teftiş ve onaylama sürecinin hızlandırılacağı belirtiliyor. Dolayısıyla iyi tarafı da var ama düzeltilmesi gereken tarafı da var.” İfadelerini kullandı.

Yeni taslakta bir çelişki olduğunu görüyorum diyen Yıldız, "bu süre zarfında ücretsiz izinde bulundukları veya işsiz kaldıkları" oysa bu taslağın başarmak istediği sonuç şu, kimse işinden olmayacak bunun yasaklanması ama burada çelişkili olarak hala işsiz kaldıkları süre deniliyor. Bu ibarenin bu taslakta düzeltilmesi gerekiyor. Çünkü hala işten atma gibi, bir durum söz konusu olmuş oluyor" dedi.

Yıldız, ücretsiz izne gönderilecek işçilere 1177 TL verilmesine, “Biz bunun bir yardım şeklinde olduğunu görüyoruz. Oysa bu endüstriyel ilişkilerle ilişkili bir konu olduğu için Türkiye’nin geliştirmiş olduğu kısa çalışma ödeneği ile ilişkili hale getirilmesi lazım. Oradaki anlayışın buraya da getirilmesi lazım aksi taktirde bu miktar hem yeterli olmaz hem de yaklaşım olarak doğru olmaz.” şeklinde konuştu.

3 aylık işten çıkarmanın yasaklanması süresinin de uzatılması gerektiğini vurgulayan Yıldız, "Bu kişilerin en az 2 yıl işte kalmasını garanti altına almamız lazım. Zaten 3 ay işte kalmış oluyorlar ve 3 ay süreyle işte kalmış oluyorlar bunun az da olsa ücretini ödemiş oluyor hükümet. Oysa bu külfete, bu zahmete hükümet girmişken işten çıkarmaların uzun vadeli yasaklanmaları gerekiyor. Çünkü şirketlerin 3 ay kapalı olduğu nu düşünürsek bu süreçte maaşları hükümetin ödediğini düşünürsek 3 ay sonra işe başladığı zaman yine işveren ekonomik sıkıntıları gerekçe gösterecek." diye konuştu.

ulusal.com.tr

Sebze meyve üretiminde Kovid-19 hassasiyeti Gündem Kabine'nin ana gündem konusu oldu Gündem Suudi Arabistan'dan gelen 328 kişi karantinada Gündem Dinç çifti Kovid-19 denetiminde Gündem