Meclis'te tarihi toplantı

Abone ol

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) darbe girişiminin ardından Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın başkanlığında olağanüstü toplandı. Başkan Kahraman, "Birlik ve beraberlik zamanıdır, yaraları sarma zamanıdır" dedi.

Darbe girişimi sonrası 4 parti ortak bildiri üzerinde anlaştı ve Meclis Genel Kurulu saat 17.00'de olağanüstü toplandı. Meclis Şeref Holü girişinde, ellerinde Türk bayrakları ile toplanan binlerce kişi, darbe karşıtı slogan attı.

Genel Kurul'da, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından söz alan Meclis Başkanı İsmail Kahraman, İstiklal Marşı'nın kalan kıtalarını okudu. Bu sırada CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, birkaç dakika sonra da Başbakan Binali Yıldırım Genel Kurul salonuna alkışlar eşliğinde girdi.

GENELKURMAY BAŞKANI AKAR, TBMM GENEL KURUL'DA

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, olağanüstü toplanan TBMM Genel Kurulu'nu izlemek üzere Meclise geldi.

Başbakan Binali Yıldırım konuşuyor;

O mübarek kanlarıyla milletin istikbalini muhafaza eden şehitlerimizi minnetle anıyorum, saygıyla sevgiyle selamlıyorum. Ailelerine özellikle sesleniyorum üzülmeyin onlar peygamberlikten sonraki en büyük mertebeye ulaştılar. O kahramanlar düne kadar sizin evlatlarınızdı artık Türk milletinin evlatları oldular. Yaralı kardeşlerime acil şifalar diliyorum. Milli iradeyi teslim almaya çalışanlar karşısında sokağı teslim alan aziz miğlletimi selamlıyor, böyle kahraman bir milletin evladı olmaktan büyük gurur duyuyorum.

Cumhurbaşkanımız, Başkomutanımız Recep Tayyip Erdoğan'a dik duruşundan dolayı teşekkür ediyorum. Siyasi parti genel başkanlarına dayanışmalarından dolayı teşekkür ediyorum. Emniyet teşkilatımıza polislerimin alnında öpüyorum. Peygamber ocağı TSK'nın vatanını, milletini, bayrağını seven demokrasiye gönülden bağlı her personelinin alınlarından öpüyorum.

Darbe karşısında dünyaya örnek olan medya temsilcilerimize özellikle teşekkür ediyorum. Sivil toplum örgütlerimize, sabaha kadar ezan ve sela okuyan imamlarımıza teşekkür ediyorum. Dünyanın her bir yerinde sokağa çıkan dost ve kardeş ülkelere teşekkür ediyorum.

Dün gece barikatları aşaarak, tankları geçerek, kurşunları aşarak Meclis'e geldiniz, ya demokrasi ya ölüm diyerek siz vekillerimiz dümdük durdurunuz. Milletin meclisine bombalar yağdırdılar, silahlarla taradılar bir tek geri adım atmadınız. Dünya demokrasisine örnek bir duruş sergilediniz.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu konuştu;

Demokrasiye yapılan saldırıyı alçakça kınıyoruz. Dün halkımız meydanlara çıktı darbeye karşı direndi. Hukun çiğnendiği heryerde direnme hakkının ne kadar meşru olduğunu dün gördük. Direnme hakkına bundan daha iyi bir örnek olamaz. Bu Meclis sonuna kadar Cumhuriyet'in değerlerini demokrasiyi sonuna kadar savunacaktır. Bu Meclis hep birlikte demokrasi cephesini geliştirmelidir. Bu darbe girişimini parlamenter demokratik sistemi önelemiştir. Bu mirasa sahip çıkmak ortak görevimizdir. Ayrılık yok demokrasi yolunda sonuna kadar birlikte mücadele var.

Bu ülkede özgürlüğünü korumaya çalışan medya darbecilerin yolunu kapattı. Canlı yayında dün medya halka direnme hakkını kullanma konusunda cesaret verdi. Yürekten teşekkür ediyorum medyaya.

Demokrasi geliştikçe Türkiye dünyanın saygın ülkelerinden biri olacaktır. Her siyasi parti bir özeleştiri yamalıdır. Darbenin amacı ne olursa olsuhn teröre karşı nasıl ortak tepki gösteriyorsak domkrasi içinde ortak adım atmalıyız. Demokrasi üzerinde vesayete bu paralamento izin vermemelidir, vermeyecektir.

Ortak adımla, uzlaşı kültürü içinde Türkiye'nin sorunlarını çözmek için birlikte çalışmak sorundayız. Çünkü özgürlüklerin kısıtlanması, demokrasiden taviz verilmesi sorunun kendisidir. Buradki her tehtit Türkiye'ye yönelik tehtitdir. Çok kritik bir dönem içerisindeyiz. Bu dönemi soğuk kanlılıkla hukuk içinde kalarak atlamamız gerekmektedir. Hukuktan vazgeçmeyeceğiz. Devlet hukuk içinde devlettir. Halk arasında gerilimi tahrik edecek üslup ve girişimlerden kaçılıması duygusuyla domrasi dileğiyle saygyla herkesi selamlıyorum.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli konuştu;

Dün gece demokrasiye darbe indirilmek istenmiştir. TSK'nın içine yuvalanmış vatan ve millet düşmanları gecemizi zehir etmiştir. Çatısı altında bulunduğumuz Meclis vurulmuştur. Bu sözün bittiği yerdir. Tanklar sokaklara çıkmıştır. 96 yıllık TBMM'nin bombalanması korkunç bir hainliktir.

Böyle bir hainliği 7 düvel bile yapamamıştır. Bu barbarlığıa hiçkimse cüret dahi edememiştir. Bu şerefsiz kalkışma karanlık darbe girişmi, Türk milletinin tabanını hedef almıştır. Kanı bozuk çevre ve odaklar ülkemizi kaosa mahkum etmeyi amaçlamıştır. Darbe girişimi kadar kalleş bir terör saldırısıdır. Demokrasi uçurumdan dönmüştür.Milli iradeye sürülmek istenen kara leke milletimizin kararlığıyla püskürtülmüştür. Cunta devileri tarihin çöplüğüne çoktan atılmıştır.

Hepimiz bu cennet vatanın neferleriyiz. Tarihimiz birdir, talihimiz de birdir. Gazi Meclis'e bomba atacak kadar gözü dönmüş çürümüşler de asla TSK'nın içine barınamaycaktır. Yediklerini içtiklerini burunlarından getirmek hepimizin namus borcudur. Devlet, bayrak, dil, vatan, bayrak tektrir. Vatandaşlarımıza kurşun sıkan darbecileri şiddetle lanetliyorum. 15 Temmuz'daki şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum.

TSK bünyesine silayet etmiş, kanserleşmiş hücereli keserek yoke etmeliyiz. Bugünkü ağır provakosyon ortamına karşı son derece uyanık olunmalıdır. Milli geleceğimiz ve güvencemiz demokrasidir. Bu darbe girişiminden herkesin ders çıkarmasını umuyorum.

''İç hatlarda Ankara Esenboğa dışında bütün havalimanları sefere açık'' Gündem Almanya Başbakanı Merkel: En sert bir şekilde kınıyorum Gündem 'Bu gece de mutlaka sokakta olmalıyız' Gündem Dört siyasi parti darbe girişimine karşı ortak metin üzerinde uzlaştı Gündem