Yıldız Koyu jeopark olsun önerisi

ÇANAKKALE Onsekiz Mart Üniversitesi'nden (ÇOMÜ) emekli Jeoloji Profesörü Doğan Perinçek, Gökçeada İlçesi'ne bağlı Kaleköy'deki Yıldız Koyu'nda oluşan ilginç kaya katmanlarının bulunduğu alanın jeopark olmasını önerdi.

Abone ol

ÇOMÜ'den emekli Jeoloji Prof. Dr. Doğan Perinçek, Gökçeada'ya bağlı Kaleköy'deki Yıldız Koyu'nda doğa şartlarıyla kendiliğinden oluşan birbirinden ilginç şekillerdeki kayalıkları fotoğrafladı. Bölgede incelemeler yapan emekli jeoloji profesörü Doğan Perinçek, "Gökçeada'daki Kaleköy alanında kumtaşında aşınmayla oluşan ilginç şekiller gözükmektedir. Kumtaşı içinde silisli yumrular bulunmaktadır. Kumtaşı ile içindeki silisli seviyenin rüzgar ve suya karşı dayanıklılığı farklı olduğu için Yıldız Koyu'nun özellikle batısında ilginç görüntüler oluşmaktadır. Örneğin bir kumtaşı seviyesi aşınma nedeniyle Sfenks'e benzemektedir. Ayrıca alanda 1 metre çapında küresel yapılar bulunmaktadır. Kayalardaki bu şekillerinin 200 bin ile 500 bin yıl arasında değişen bir zamanda oluştuğunu düşünüyorum. Bu görüntülerin bir şekilde korunması ve bu alanın jeopark yapılmasını öneriyorum" dedi.

Prof. Dr. Perinçek, ayrıca bu alanda, Ada'nın depremlere bağlı olarak yükselmesi nedeniyle eski kıyı çizgisinin ortaya çıktığını da ifade ederek, "Bu gözlemimiz Ada'nın sürekli yükseldiğini göstermektedir. Bu gözlem bile o alanın jeopark olarak kullanılması gereğini ortaya koymaktadır" diye konuştu.

Burak GEZEN

DHA

Tartıştığı kuzenini öldürüp, kaçtı Yurt Kansere yenilen polis memuru toprağa verildi Yurt Türk sularına giren Yunan botu gerginlik yarattı Yurt Artvin'de 3 kişinin öldüğü selin ardından 51 ev için yıkım kararı çıktı Yurt