Çevre Bakanlığı, Bafa'daki manzarayı olağan buldu

Toplu balık ölümlerinin başladığı Bafa’daki durum Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na göre “olağan” sayılıyor…

Abone ol

Çevre Bakanlığı’na göre bu görüntü normal!

Aydın ve Muğla illeri sınırlarında bulunan Bafa Gölü’nde yoğun kirlilik yüzünden her yıl toplu balık ölümleri görülüyor. Özellikle yaz aylarında artan bakteri kaynaklı mavi-yeşil algler Bafa’yı nefessiz bırakıyor. Ölüm döşeğindeki Bafa Gölü’nün radikal kararlarla kurtarılabileceği belirtilirken, konuyla ilgili Aydın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne başvuran yöredeki sivil toplum örgütlerinin aldığı yanıt, Türkiye’nin çevre karnesinin bir hayli kötü olduğunu gözler önüne serdi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Bafa’daki kirliliğin bilim insanlarınca “olağan bulunduğu” yanıtını verdi.

Bir zamanlar Ege’nin cennet köşelerinden biri olan ve efsaneler diyarı Bafa Gölü ve çevresi ilgisizlik ve aşırı kirlilik yüzünden ölüm döşeğinde. Toplu balık ölümlerinin görülmeye başladığı Bafa’nın bir bölümü adeta yeşil çamurla kaplı. Yörede faaliyet gösteren Kuşadası merkezli Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) yetkilileri, yaz başında göldeki kirliliğin araştırılması için Aydın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne yazılı başvuruda bulundu.

Derneğin başvurusuna yanıt veren Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Bafa’daki alglerin çoğalmalarının çevresel koşullara bağlı olduğunu vurgulayarak, gölün her yıl Mayıs sonundan Haziran ortasına kadar bulanık bir bezelye çorbası görünümüne dönüştüğünü belirterek, “Benzer sulak alanlarda, yaşayan organizmaların ihtiyacı olan optimum çevresel koşulların oluşması neticesinde ani alg artışlarının görülmesi bilim insanları tarafından olağan bulunmaktadır” görüşünü savundu.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün yazısını değerlendiren SDÜ Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Öğr. Üy. ve EKODOSD Bilim Danışmanı Yard. Doç. Dr. Erol Kesici, göldeki alg artışının olağan bir durum olmadığını belirterek, “Mavi yeşil alg türleri elbette sularda doğal olarak bulunmaktadır. Fakat Bafa Gölü gibi hiperötrofik seviyeye ulaşmakta olan göllerde bu durumun normal-doğal karşılanması söz konusu olamaz. Bu manzara Bafa Gölü’nün aşırı oranda kirlendiğinin göstergesidir. Olay, gölde atıklar sonucu artan fosfor ve azot vb. besi yüklerinin sonucu oluşan alg çoğalmasıdır ve sıradan bir olay olarak da kabul edilemez” diye konuştu.

Kirliliğin, Muğla sınırlarında bulunan Kapıkırı-Heraklia bölgesinde yoğunluk kazandığına dikkat çeken Kesici, bu durumun hava fotoğraflarında bile belirgin olarak görülebildiğinin altını çizerek, şunları söyledi: “Bafa Gölü, binlerce yıldır doğal yapısını koruyarak gelmiş ve son otuz yıl içerisinde ciddi kirlilik tehditleriyle karşı karşıya kalmış ve kalmaktadır. Su kirliliğinin had safhaya ulaştığı bu tarihi kesimde önlemler alınmazsa buradaki ekolojik, tarihi ve kültürel doku ve güzellikler kaybedilecektir. Tabiat Parkı alanı olan gölün korunması ve kirliliğinin önlenmesine yönelik yasalar uygulanmalı ve gerekli denetimler sağlanmalıdır.”

Yusuf Yavuz

ulusalkanal.com.tr

Kiraz 45 Kuruş! Yurt Bu mahalle çöküyor! Yurt Anamur'da susuzluk tehdidi! Yurt İstanbullular dikkat! 10 Temmuz'da başlayacak! Yurt