HES'e Karşı Mücadele Bayramda da Sürdü

Ahmetler Kanyonu'nun Suyundan Beslenen 4 Köyün Yurttaşları Bir Araya Geldi Antalya-Konya Karayolunu Trafiğe Kapattı.

Abone ol

Haber: Devrim Dönmez - Fotoğraf: Birsen Aslan / ANTALYA

Antalya'nın Manavgat İlçesinde yer alan dünyaca ünlü Ahmetler Kanyonu'na yapılmak istenen HES'e karşı yöre halkının mücadelesi sürüyor. Kurban Bayramında herkes kurbanlarını kesip, bayramlaşmalarını sürdürürken Gençler, Ahmetler, Güçlüköy ve Murtiçi köylüleri tarım arazilerinin ve sularının yok edilmesine karşı mücadeledeydiler. Güçlüköy'de bir araya gelen köylüler önce iş makinelerinin bulunduğu alana yürümek istedi. Jandarma engeliyle karşılaştılar. Köylüler yılmadı, Antalya-Konya karayolunda tepki sloganlarıyla yürüdüler ve ardından D695 Karayolunu trafiğe kapatarak, yaptıkları açıklamayla HES'i istemediklerini haykırdılar.

Mücadelemiz Çıkar Çetelerine Karşı Halkın Tepkisini Dile Getirmek İçin

Antalya'da HES'e karşı mücadele Kurban Bayramı'nda da sürdü. Ahmetler, Güçlüköy, Murtiçi ve Gençler köylüleri Ahmetler Kanyonunda yapılmak istenen HES'e karşı bir araya geldi, Antalya-Konya Karayolu boyunca genci, yaşlısı tüm köylüler 'HES Yapma Boşuna Yıkacağız Başına', 'Kanyonda HES'i İstemiyoruz' sloganları, alkışlar ve ıslıklarla, 'Toprağımı, Taşımı, Ağacımı, Suyumu Ellemeyin, HEStirin Gidin' yazılı dev pankartın ardından ellerinde HES'i istemediklerini belirten dövizlerle ve Türk Bayraklarıyla yürüdüler. Yoldan geçen araçlarda yürüyüşteki köylülere kornalarıyla destek verdi. İş makinelerinin bulunduğu alana doğru yürümek isteyen köylüleri Jandarma engelleyince, köylüler de bulundukları karayolunu trafiğe kapattılar. Kısa süreli trafik kapatma eyleminin arıdan köylüler adına basın açıklamasını yapan Emekli Öğretmen Ali Akbaş, "Bizlerin amacı küçük çıkarlar için doğayı katleden, halkın su kullanma hakkını yok pahasına elinden almaya çalışan çıkar çetelerine karşı, halkımızın tepkisini dile getirmektir" diye konuştu.

Amaç Suların Kullanım Hakkını Köylüden Alarak Uluslararası Şirketlere Peşkeş Çekmek

Kanyonda talancı zihniyetin amacının enerji üretmek olmadığını, suların kullanım hakkının köylülerden alınarak uluslararası şirketlere peşkeş çekilmesinin amaçlandığını kaydeden Akbaş, her ne pahasına olursa olsun doğayı katledecek olan HES'e izin vermeyeceklerini belirtti. Akbaş; "Bu kararlığımız ve mücadelemiz sonuna kadar devam edecektir. Bu dereler burada yaşayan köy halkına aittir ve özgürce akacaktır" diye konuştu. Toroslarda tüten en son ocak ve suyun son damlasına kadar mücadeleye devam edeceklerini vurgulayan Akbaş; "Bu dereler kurursa yatağı musalla taşı olur. Çıkar çeteleri 4 köyün halkını bu musalla taşına yatırmak istemektedir. Musalla taşına yatacak olan biz olmayacağız. Bu mücadele, Güçlüköy'de, Ahmetler'de, Gençler'de, Murtiçi'nde, Akseki'de, Manavgat'ta, Antalya'da, Ankara'da ve bütün Türkiye'de hatta tüm dünyada yürütülecektir" ifadelerini kullandı.

Yurttaşlar HES'i İstemediklerini Söyleyerek Yetkililere 'Güneş Enerjisine Yönelin' Dediler

Ahmetler Köyü Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Mustafa Güzel, "Bu vatan bizim. Bizim doğal kaynaklarımız gidiyor elimizden. Doğamız tahrip oluyor, kanyonumuz gidiyor. 7 bin 500 dönüm tarım arazimiz gidiyor, 8 tane yerleşim birimimiz susuz kalıyor" diyerek HES'in yapılması halinde karşılaşacakları sorunları dile getirdi. Hükümete ve yetkililere seslenen Güzel, kanyonun yerinde görülerek, incelenmesini ve ona göre karar verilmesini istedi. Güzel; "Tek dileğimiz kan dökülmesin" diye konuştu.

Güçlüköy Belediye Başkanı Hasan Çobanoğlu, kayıp ve kaçak enerjiye dikkat çekerek şunları kaydetti; "Türkiye genelinde %5 elektrik üretimi sağlayamayacak 2 bin proje ortada dururken, yasalar çerçevesinde kayıp ve kaçağı önleyerek doğanın güzellikleri, bu güzelim kanyonlar yok edilmez, halkta bir bayram gününde böyle rahatsız edilmez." Ülke genelinde HES projelerinin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini söyleyen Çobanoğlu, enerji ihtiyacının daha değişik yollardan giderilebileceğine dikkat çekerek, yetkililerden güneş ve rüzgar enerjisini gündemlerine almalarını istedi.

Yöre halkından Samure Kurnaz ise HES'e kesinlikle karşı olduğunu, dağların, ağaçların katledilmesini istemediğini dile getirdi. Kurnaz yetkililere şöyle seslendi; "Dağlarımızı delip deşeceklerine, güneş enerjisiyle uğraşsınlar."

Mehmet Ali Kurnaz ise HES'e rant için, doğayı katletmesine, endemik dokunun tahrip olmasına neden olmasından dolayı karşı olduğunu belirtti. Kurnaz; "7'den 77'e bunun için herkes buraya geldi. Bununla ilgili ne gerekiyorsa yapacağız. Bu başlangıçtır, iki gün sonra yolu kazarız. Her şekilde ne gerekiyorsa yaparız. Ülkemize sahip çıkmamız gerekiyor. Doğamıza sahip çıkmamız gerekiyor. Atam bana bıraktı (kucağında ki kızını göstererek) bende buna bırakmam gerekiyor" diye konuştu.

İşçi Partisi ve TGB'nin de desteklediği eylemin ardından yurttaşlar köylerine dönerek bayrama kaldığı yerden devam ettiler.

Arazi kavgası: 4 ölü! Yurt Rize'de 150 yıllık gelenek Yurt Türkiye yağmura teslim Yurt Kaymakamlığa taşlı saldırı Yurt