Fırat'ın son kelekçileri zamana direniyor

Fırat Nehri'nin tarihi balık avlama yöntemi kelekle avlanma, son dönemlerini yaşıyor. Sayıları her geçen gün azalan kelekler, görenlere nostalji yaşatıyor. Kelek balıkçılığının son temsilcileri ise hem geçimlerini sağlamaya çalışıyor hem de mesleği yaşatmak için büyük çaba harcıyor.

Abone ol

Fırat Nehri üzerinde bir zamanlar ulaşımın ve balıkçılığın vazgeçilmezi olan kelekler, son dönemlerini yaşıyor.

Şişirilmiş hayvan tulumlarının üzerinin ağaçlarla kaplanmasıyla, son dönemde ise araç lastiği ile yapılan kelekler, son temsilcilerinin elinde zamana direniyor.

Şiirlere konu olan, baraj göllerinin yapılmasıyla ve yeni ulaşım araçlarının yaygınlaşmasıyla sayıları her geçen gün azalan kelekler, son kullanıcılarınca görenlere nostalji yaşatıyor.

Keban Baraj gölü oluşmadan önce Fırat Nehri'nde ulaşım aracı olarak kullanılan, önceleri şişirilmiş hayvan tulumlarının üzerinin ağaçlarla kaplanmasıyla, son dönemde ise araç lastiği ile yapılan kelekler, Elazığ ve Pertek yakalarını birbirine bağladığı gibi balıkçıların da vazgeçilmez araçlarıydı.

Yaptıkları işin eski olduğu kadar riskinin de bulunduğuna işaret eden Meydanoğlu, suyun debisi güçlü olduğu zaman geçişin risk teşkil ettiğini aktardı.

ulusalkanal.com.tr

Tokat'ta kız öğrenci yurdunda yangın Yurt Karın yağmasına en çok onlar seviniyor Yurt Burdur Arı Yetiştiricileri Birliği'nden örnek proje Yurt Kar yağışı devam ediyor Yurt