Obama Ermenice soykırım anlamına gelen "büyük felaket" ifadesini kullanacak

Amerikan Başkanı Barack Obama'nın 24 Nisan'da ne diyeceği ile ilgili tartışmalar sürüyor. Obama'nın Türkçe 'soykırım' anlamına gelen bir ifade yerine, diasporanın 'soykırım' anlamında kullandığı Ermenice 'büyük felaket' terimini kullanacağı açıklandı. Obama önceki yıllarda da 'büyük felaket' demişti.

Abone ol

24 Nisan öncesi Avrupa Parlamentosunda alınan kararın ardından gözler okyanus ötesine çevirildi.

Amerika'daki Ermeni lobisi aylardır kapısını aşındırdıkları Beyaz Saray'da son görüşmelerini yaptılar. Beyaz Saray'da diaspora temsilcilerine, Amerikan Başkanı Obama'nın 24 Nisan'da yapacağı açıklama hakkında bilgi verildi.

Sürecin perde arkası Amerikan basınına yansıdı. Dışişleri Bakanlı ve Pentagon, Obama'ya Türkçe'de 'soykırım' anlamına gelecek bir kelime kullanmaması yönünde görüş bildirdi. Obama'da bu uyarıyı dikkate aldı. Ancak Obama'nın kullanacağı kelime diasporayı oldukça memnun etti. Obama önceki yıllarda olduğu gibi, diasporanın 'soykırım' olarak kullandığı Ermenice 'Medz Yeghern' yani 'Büyük Felaket' terimini kullanacak.

Konuyla ilgili Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Bernadette Meehan'dan da açıklama geldi. Sözcü Meehan, Obama'nın, yapacağı açıklamada "Gerçeklerin tam, samimi ve adil kabulü yönünde çağrı" yapacağını söyledi.

Ermeni diasporası kuruluşları; Amerika Ermeni Kurulu ve Amerika Ermeni Ulusal Komitesi ANCA'dan yapılan yazılı açıklamada da Beyaz Saray'ın açıklaması teyit edildi.

ulusalkanal.com.tr

Vatan Partisi Avustralya Temsilciliği'nden Sydney'de tanışma toplantısı Dünya Saldırılar durduruldu Dünya Sınırda çatışma: 5 Ermenistan askeri öldü Dünya Irak'ta patlama Dünya