Afganistan için "Barış Masası" kuruldu

Katar'ın başkenti Doha'da Afganistan hükümeti ile Taliban arasındaki barış görüşmeleri başladı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da katıldığı toplantıda ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi de yer aldı.

Abone ol

Afganistan için tarihi "barış masası" kuruldu. Hükümet ile Taliban görüşmelere başladı. Masada Türkiye, Amerika, Çin Halk Cumhuriyeti gibi bir çok ülkeden Dışişleri Bakanı da yer aldı.

Zirve Katar'ın başkenti Doha'da oldu. Yıllardır devam eden savaş sonrası iki taraf ilk kez müzakereye başladı.

Açılışta Taliban heyeti "İslami bir sistem" istediklerini açıkladı. Afganistan Ulusal Yüksek Uzlaşma Konseyi Başkanı Abdullah Abdullah, yaptığı açılış konuşmasında, Taliban'a milletin sesine kulak verdiğinden ve Afgan hükümetinden müzakere heyetiyle görüşmelere katılması nedeniyle teşekkür etti.

Afganistan'daki gerilimin tetikleyicilerinden ABD ise arabuluculuk görevi üstlendi. 11 Eylül saldırılarının yıl dönümünde Taliban ile Afgan hükümeti arasında yapılacak müzakerelere ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo öncülük etti.

Pompeo görüşmelerin açılışında konuştu. Tarafları Afganistan'da gelecek nesiller için barış yapabilme "fırsatını yakalamaya" çağırdı.

Zirveye Pekin'den de katılım sağlandı. Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, "Afganistan'ın siyasi geleceği kapsamlı olmalıdır" ifadelerini kullandı.

ulusal.com.tr

İran Zülfikar-99 tatbikatını tamamladı Dünya Venezuela ABD casusunu yakaladı Dünya Filistin yönetimi Manama'daki büyükelçisini geri çekti Dünya Mike Pompeo'dan Doğu Akdeniz çağrısı Dünya