Tarihi hükümet konağı restore edildi

Kurtuluş Savaşı’nın simge binalarından olan İzmir’deki “Tarihi Hükümet Konağı”nın restorasyon işlemlerinin sonuna gelindi. Aslına uygun olarak yenilenen Hükümet Konağı 15 Temmuz’da açılacak.

Abone ol

Düşmanın denize döküldüğü büyük zaferde Yüzbaşı Şerafettin'in Türk Bayrağı’nın göndere çekildiği simge binalardan olan İzmir’deki Hükümet Konağı aslına uygun olarak yenilendi.

İzmir Ayanı Katipoğulları’nın kışlık konağı olarak 1829’da inşa edilen bina, 1872 tarihinde Hükümet Konağı olarak kullanılmaya başlandı.

Konak, İzmir’in 15 Mayıs 1919’da düşman işgali altına girmesiyle, kentin kurtuluş günü olan 9 Eylül 1922’ye kadar hizmet verilememişti.

Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün komutasındaki Türk Askeri’nin düşmanı denize döktükten sonra Türk Bayrağı’nı Hükümet Konağı’na çekmesiyle işgal son bulmuştu.

Konak, 1970 yazında çıkan yangınla büyük hasar gördü. Bir müddet sonra kısmen yeniden inşa edildi. Yaklaşık 4 yıl önce ise duyulan ihtiyaç gereği restorasyon çalışmaları başlatıldı.

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, binanın önceki restorasyonun aslına uygun olarak gerçekleşmediğini belirtti. Yeni restorasyonla tarihi yapının korunacağını söyledi.

Şimdilerde son dokunuşları yapılan İzmir Hükümet Konağı, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nde İzmirli yurttaşların hizmetine açılacak.

Organ kardeşi oldular Yurt Siirt'te deprem: 9 Temmuz Yurt Mardinli çiftçinin DEDAŞ çilesi Yurt Yurt genelinde KADES uygulaması tanıtıldı Yurt