10 Gözlü Köprü sessizliğe büründü

Diyarbakır'ın bin yıllık tarih mirası 10 Gözlü Köprü koronavirüs nedeniyle eski günlerine hasret. Her gün yerli ve yabancı ziyaretçilerle dolup taşan, düğünlere ev sahipliği yapan, şarkılara konu olan köprü, sokağa çıkma yasağı nedeniyle bomboş.

Abone ol

Haber-Kamera: Ekrem Demir

Diyarbakır'ın önemli turizm merkezlerinden 10 Gözlü Köprü, adını üzerindeki 10 kemerden almıştır. Koronavirüs salgını öncesi yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri olan köprü, sokağa çıkma yasağı nedeniyle sessizliğe büründü.

Diyarbakır'ın güneyindeki Mardin Kapısı ve Kırklar Dağı civarında bulunan köprü, salgından önce yerli ve yabancı ziyaretçilerle dolup taşıyordu.

Köprünün öyküsünü Dicle Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Görevlisi Bülent Erantepli anlattı.

- Büyük Selçuklu'ya bağlı bir emirlik olan Mervanoğlu Beyliği zamanında bu köprünün ya onarıldığı ya da ilk kez yaptırıldığı tahmin ediliyor.

Suzan Suzi türküsüyle hatırlanan köprü, düğün merasimlerinin noktalandığı mekandı. Ancak köprüyü hangi mimarın yaptığı bugün de gizemini koruyor.

Bin yıl önce yapılmasına rağmen köprünün mühendisliği hayranlık uyandırıyor. Dicle'nin azgın sularına karşı köprü ayaklarında sel kıranlar bulunuyor. Akıntıya karşı koyabilmek için de nehri dik geçmiyor. Bu nedenle köprünün uzunluğu 178 metreyi bulmuş.

5,6 metre genişliğindeki köprü, aslan figürleriyle, görkemli mimarisiyle yeniden ziyaretçilerine kavuşacağı günü bekliyor.

Çapa makinesi icat etti tarlasını sürdü Yurt Iğdır çiftçisi yetersiz sulama kurbanı Yurt Giresun'da yavru ayı ''pamuk'' koruma altına alındı Yurt Anneler Günü'nde çiçekçiler açık mı? Yurt