Yıldırım: Vergi ve prim alacakları yeniden yapılandırılacak

Bir süredir Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu uzun bir aradan sonra belki de son kez Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında toplandı. Toplantısı sonrası açıklamayı da alışılmışın aksine Hükümet Sözcüsü değil, bizzat Başbakan yaptı. Binali Yıldırım; 24 haziran seçimleri öncesi; Bayram ikramiyesi, imar barışı, vergi ve prim affı gibi konuların içinde olduğu 24 milyar liralık paketi açıkladı. Vergi ve prim borçlarının yapılandırılması, emeklilere Ramazan ve Kurban bayramları öncesi ikramiye ödenmesi, imar barışı, yaşlılık aylığının 500 liraya çıkarılması, genç girişimcilere Bağ-Kur desteği, üniversitelerden kaydı silinenlerin okullarına dönme imkanı gibi düzenlemeleri de içeren kanun tasarısı TBMM Başkanlığına sunuldu.

Abone ol

Bakanlar Kurulu, uzun bir aradan sonra tekrar Beştepe Saray'ı yerine Çankaya Köşkünde toplandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan yurt dışında olduğu için de toplantıya yine uzun bir aradan sonra ilk kez Başbakan başkanlık etti. Bakanlar Kurulu sonrasında açıklamayı da alışılmışın aksine Hükümet Sözcüsü değil, bizzat Başbakan yaptı.

Saat 15.00'te başlayan toplantı yaklaşık 3 saat sürdü. Kameraların karşısına geçen Başbakan Binali Yıldırım, 24 haziran seçimleri öncesi bakanlar kurulunda alınan kararaları açıkladı.

Sözlerine, Berat gecesi ile 1 Mayıs'ı Emek ve Dayanışma Bayramını tebrik ederek başlayan Yıldırım 2017'de 1 milyon 400 bin yeni istihdam sağlandığını söyledi.

Başbakan daha sonra 24 milyar liralık paketi açıkladı. Buna göre esnaf ve sanayicilerin vergi ve prim borçları ile trafik, köprü ve otoyollardan kaçak geçiş cezaları yeniden yapılandırılacak. Geçmiş 5 yıla ait vergi borcu 36 aya bölünecek. Peşin ödemede indirim yapılacak gecikme faizinin yüzde 90'ı silinecek.

İş yeri açmak isteyen 18-29 yaş arasındaki gençlere, 3 yıllık gelir vergisi desteği devam edecek bunun yanında 1 yıl boyunca BAĞ-KUR primi ödemeyecekler. Sosyal güvencesi olmayan ve kimsesi bulunmayan 65 yaş ve üzerindeki vatandaşlara verilen yaşlılık aylığı ise 266 liradan 500 liraya çıkarılacak.

Çeşitli nedenlerle eğitimine devam edemeyen gençlere bir kereliğine okullarına dönme imkanı tanınacak. Ancak terörle bağlantısı olanlar bu haktan faydalanamayacak.

İmarsız, tapusuz yapılara da sembolik bir ücret karşılığı yapı kayıt belgesi verilecek. Yaş çayın alım kilosu da 2 lira 45 kuruş olacak.

Bakanlar Kurulunda, geçim sıkıntısı yaşayan emeklikerle ilgili de karar alındı. Buna göre 12 milyondan fazla emekliye Ramazan ve Kurban Bayramları öncesi biner lira bayram ikramiyesi verilecek.

Milyonları ilgilendiren tasarı TBMM'de

Vergi ve prim borçlarının yapılandırılması, emeklilere Ramazan ve Kurban bayramları öncesi ikramiye ödenmesi, imar barışı, yaşlılık aylığının 500 liraya çıkarılması, genç girişimcilere Bağ-Kur desteği, üniversitelerden kaydı silinenlerin okullarına dönme imkanı gibi düzenlemeleri de içeren kanun tasarısı TBMM Başkanlığına sunuldu.

ulusal.com.tr

Şehit Sedat Mekan İstanbul'da son yolculuğuna uğurlandı Gündem Boydak kardeşler hakkında istenen cezalar belli oldu Gündem Deneyimli Vali Aydın Özakın'dan Perinçek'e imza Gündem Doğu Perinçek’e sanatçı desteği Gündem