Erken seçime onay verdi

Almanya, Fransa ve Polonya Dışişleri Bakanları'nın Ukrayna'da sabaha kadar süren temaslarından olumlu sonuç çıktı. Ukrayna Parlamentosu, anti-teör operasyonlarını durdurmak ve başkent Kiev'den güvenlik güçlerinin çekilmesini öngören bir tasarıyı onayladı. Ukrayna Cumhurbaşkanı, erken genel seçim yapılacağını ve Cumhurbaşkanı yetkilerini kısıtlayan 2004 anayasasına geri dönüleceğini açıkladı.

Abone ol

Ukrayna'da krizin çözümüne yönelik ilk adım atıldı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'in "harekete geçme" kararının ardından, Almanya, Fransa ve Polonya Dışişleri Bakanları başkent Kiev'e giderek bir dizi toplantı gerçekleştirdi. Sabaha kadar süren temaslarda uzlaşma sağlandı.

Ukrayna Parlamentosu, anti-terör operasyonlarının durdurulması, güvenlik güçlerinin başkentten çekilmesi ve eylemcilere ateş edilmesini engelleyen bir tasarı hazırladı. Tasarı oylanarak kabul edildi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, erken seçim yapılacağını açıkladı. Yanukoviç ayrıca, Cumhurbaşkanının yetkileirni sınırlandıran 2004 anayasasına geri dönüleceğini söyledi.

Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları, Kiev'de temaslarda bulunan Almanya, Fransa ve Polonya Dışişleri Bakanlarını beklemeden toplandı ve Ukrayna'ya yaptırım kararı aldı. Şiddet ve aşırı güç kullanımından sorumlu yetkililerin hesaplarının dondurulması ve seyahat yasağı getirilmesi konusunda uzlaşmaya varıldı. Yaptırımlar uyarınca Ukrayna'ya iç baskıda kullanılacak ekipmanların ithalat lisanslarının da askıya alınması kararlaştırıldı.

Savaş alanına dönen başkent Kiev'de Bağımsızlık Meydanı geceyi sakin geçirdi. Silah sesleri sustu. Sabahın ilk saatleriyle birlikte protestocular oalsı çatışmalar akaşrı barikat yapımına hız verdi.

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Salı gününden bu yana çıkan olaylarda aralarında birçok polisin de olduğu 77 kişi hayatını kaybetti, 600'e yakın kişi yaralandı. Polislerin kurşunlarla öldürüldükleri bildirildi. Meydanda kurulan revirlerde hizmet veren doktorlar, barikatların gerisinde hayatını kaybeden göstericilerin 70'i bulduğunu bildirdi.

ulusalkanal.com.tr

AB'den yaptırım kararı Dünya Ateşkes ilan edildi Dünya ''Diğer adımları görüşüyoruz'' Dünya Batı Ukrayna’yı Suriye yapar mı? Dünya