Yeniçağ gazetesi yazarı Arslan Bulut yazdı: AİHM kararı ve "eleştiri" yasağı!

Yeniçağ gazetesi yazarı Arslan Bulut, Perinçek-İsviçre davasının kararını yazdı.

Abone ol

Bulut, " "Ermeni soykırımı emperyalist bir yalandır" dediği için İsviçre'de mahkûm edilen Doğu Perinçek, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin 17 kişilik Büyük Daire'sinde görülen nihai davada da haklı bulundu ve "Ermeni soykırımını iddiaları"nı reddetmek suç olmaktan çıktı." ifadelerini kullandı.

Arslan Bulut'un 'AİHM kararı ve "eleştiri" yasağı!' başlıklı yazısının ilgili kısmı şu şekilde:

Bir ülkede basınla ilgili yasanın, daha üçüncü maddesinde, "basın özgürdür" denildikten sonra basın özgürlüğünün nasıl sınırlanabileceği anlatılıyorsa, zaten başka söze gerek yoktur! Yine de hatırlatmalıyım ki hukukta "eleştiri yasağı" diye bir kavram yoktur. Eleştiriye yasak getirilmesinin yasal dayanağı yoktur.

Kaldı ki eleştiriye yasak getiren yasa bile olsa hukuken geçersizdir. Tıpkı İsviçre'nin "Ermeni soykırımı yoktur" demeyi suç haline getiren yasası gibi. Sonuçta ne oldu? "Ermeni soykırımı emperyalist bir yalandır" dediği için İsviçre'de mahkûm edilen Doğu Perinçek, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin 17 kişilik Büyük Daire'sinde görülen nihai davada da haklı bulundu ve "Ermeni soykırımını iddiaları"nı reddetmek suç olmaktan çıktı.

Kararda "1915'te yaşananlar, 2. Dünya Savaşı'nda yaşanan Yahudi soykırımından farklıdır. Konu, tarihçilerin tartışmaları gereken ve tartışmakta oldukları bir husustur. Dolayısıyla bu konuda parlamentolar ve mahkemeler karar veremez" denildi.

Gerçi karar 10'a 7 ile alınmış. İki kişi öbür tarafa geçse, karar aleyhte çıkacaktı. Yani 7 hâkim, düşünce açıklamaya yasak getirilmesi yönünde oy kullandı.

Esasen, düşünce özgürlüğü, AİHM'in kararına da bağlı değildir. Hukuk teorisyenleri veya pratisyenleri, hüküm verirken hukuk tarihini de dikkate almalı, insanlığın binbir mücadeleyle elde ettiği haklarının elinden alınamayacağını görmelidir.

Hayattan ve tarih bilincinden koparsanız toplumu birtakım kararlarla yönlendirebileceğinizi zannedersiniz!

ulusalkanal.com.tr

Melih Aşık yazdı: Batı'ya Doğu freni Medya Reha Muhtar yazdı: Doğu Perinçek'in mücadelesi ve zaferi saygı duyulacak bir başarıydı Medya Ertuğrul Özkök, Perinçek-İsviçre davasını yazdı Medya Taha Akyol AİHM zaferini yazdı: Bu karar Türkiye'nin elini çok güçlendirdi Medya