Davutoğlu ambargoların kaldırılmasının ardından ilk kez İran’a gitti

Başbakan Ahmet Davutoğlu yaptırımların kaldırılmasının ardından ilk kez İran’a gitti. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüşecek Davutoğlu’nun çantasında İran ile enerji ve ticaret alanında planlanan işbirliği ile Suriye'deki ateşkes ve geçiş süreci var.

Abone ol

İran ile enerji ve ticaret alanında işbirliği, Suriye’deki ateşkes ve geçiş süreci, Amerika ile büyüyen “PYD” krizi. Başbakan Ahmet Davutoğlu ajandasındaki bu konularla İran’a gitti.

İran’a yönelik ambargonun kaldırılmasının ardından ilk kez yapılan ziyarette Suriye’de yaşanan savaş da önemli bir gündem maddesi.

Davutoğlu ziyareti kapsamında Tahran’a Ankara’nın Suriye ve PYD konularındaki kırmızı çizgisini ortaya koyacak, “PYD de PKK’nın doğrudan bir bağlantısı olduğu” konusunda uyarı yapacak. Başbakan Tahran’a ayrıca, PKK’nın PJAK adıyla yaptığı İran’daki terör faaliyetlerini de hatırlatacak.

Temaslarda iki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler de ele alınacak.

Yaptırımların kalkmasının ardından, 2014 yılında 13.7 milyar dolar olan iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2 yıl içerisinde 30 milyar dolara ulaşması hedefleniyor. İran ile 4 milyar dolara yakın bir ihracatı olan Türkiye’nin, 10 milyar dolara yakın bir ithalatı bulunuyor.

Davutoğlu’nun ziyaretinden önce birçok iş adamı da bazı temaslarda bulunmak için Tahran’a gitmişti.

ulusalkanal.com.tr

Rusya, Amerika ortak mı; stratejik düşman mı? Gündem İstanbul'da metroda büyük panik! Tekbir getirerek çantayı vagona attı Gündem Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, Muharrem Köse'yi görevden aldı Gündem Sur ve İdil’de son durum: Köşeye sıkıştılar Gündem