AKP'de rota yarı başkanlık

AKP rotayı yarı başkanlık sistemine çevirdi. Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, Türkiye'nin Fransa'daki yarı başkanlık sistemine yakın olduğunu söyledi. Şentop, “Şu anda Fransa ile aramızda çok temel iki fark var. Cumhurbaşkanını kabinenin de başkanı kabul edip, kabineyi de parlamentoyla birlikte cumhurbaşkanına karşı da sorumlu yaparsak bu fark kalkar" dedi.

Abone ol

AKP'de rota Fransa’daki “yarı başkanlık” modeline çevrildi.

Hükümetin yeni anayasa tarışmalarıyla birlikte gündemde tuttuğu başkanlık sistemine geçiş hakkında Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı AKP'li Mustafa Şentop,önemli açıklamalar yaptı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a da yakın isimlerdenden olan Şentop, başkanlık sistemi olmazsa yarı başkanlık sistemine geçişi istediklerini belirtti.

Hürriyet Gaztesi'ne konuşan Şentop, yarı başkanlık sistemine geçişin kolay olacağını belirtirken Fransa'yı örnek verdi. Şentop, “Şu anda Fransa ile aramızda çok temel iki fark var, cumhurbaşkanını kabinenin de başkanı kabul edip, kabineyi de parlamentoyla birlikte cumhurbaşkanına karşı da sorumlu yaparsak bu fark kalkar, yarı başkanlığı bu kadar yakınız” dedi.

Şentop, Cumhurbaşkanı'nın yürütmenin başına geçirileceği bir sistemde dolaylı olarak başkanlık görevini yürüteceğini savundu. AKP'li anayasa komisyonu başkanı, "Fransa’da cumhurbaşkanı aynı zamanda kabinenin de başkanıdır, cumhurbaşkanının olmadığı zaman yapılan toplantılar kabine toplantısı olmaz. Türkiye’de ise cumhurbaşkanı prensip olarak kabinenin başkanı değildir, istisnai olarak başkanıdır" ifadelerini kullandı.

Yarı başkanlıkta da çift başlılık sorununun tamamen kalkmayacağını belirten Şentop, "Tam çözüm başkanlıktır. Bu yine de az da olsa sorunları hafifletecektir. Biz de daha iyi bir sistemin ülkenin menfaatine olacağını düşünüyoruz” dedi.

ulusalkanal.com.tr

Bülent Arınç'ın acı günü Gündem Ömer Koç'tan ilk açıklama Gündem Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'dan taziye mesajı Gündem Vatan Partisi'nden 11 maddelik karar: İncirlik Üssü ABD uçaklarına kapatılmalı Gündem