Yeni yargı paketinin ayrıntıları netleşmeye başladı

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın gündeme getirdiği yargı paketinin ayrıntıları netleşmeye başladı. Yargıtay'da yapılması planlanan değişiklikler, özellikle Ergenekon, Balyoz ve Askeri Casusluk gibi tertip davaları yakından etkileyecek.

Abone ol

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın dün açıkladığı yeni yargı paketinin ayrıntıları netleşmeye başladı.

Yasa tasarısıyla Yargıtay'da yapılması planlanan değişiklikler, tertip davaların gidişatını yakından etkileyecek. Tasarının yürürlüğe girmesi durumunda, özellikle Ergenekon, Balyoz ve Askeri Casusluk davalarında önemli değişiklikler olacağı belirtiliyor.

Kumpas davalara bakacak Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin durumu buna en somut örneği oluşturuyor. Tasarı ile Fethullahçı örgütlenmeye yakın isimlerin çoğunluk oluşturduğu dairenin üye yapısının değiştirilmesi planlanıyor. Bu yolla temyiz için 9. Daire'ye gelen Ergenekon, Balyoz ve Casusluk gibi kumpas dosyalarına yeni heyetlerin bakması sağlanacak.

Tasarıyla Yargıtay'da yapılması planlanan değişikliklerin başında, dairelerin hangi dosyalara bakacağının yeniden belirlenmesi geliyor. Tasarıda, yeni görevlendirme için Yargıtay Büyük Genel Kurulu'nun görevlendirilmesi öngörülüyor.

Yargıtay'ın üye sayısının artırılması da değiştirilmesi planlananlar arasında yer alıyor. Bu düzenlemenin amacının Yargıtay'da olduğu belirtilen Fethullahçı örgütlenme etkisinin kırılmasını sağlamak ve kararlarda oy dengesini sağlamak olduğu ifade ediliyor.

Tasarıyla, Yargıtay'da üst kademe yöneticilerin seçimi için kıdem şartı getiriliyor. Yargıtay Birinci Başkanı için 10 yıl, Yargıtay Genel Sekreteri için 5 yıl, Yargıtay Başkanvekili, Yargıtay Başsavcısı ve Yargıtay Başsavcıvekili olabilmek için 5 yıl kıdem şartı getirilmesi öngörülüyor. Hükümet bu yolla, 2010 referandumu sonrasında Yargıtay'a sızdığı belirtilen Fethullahçı örgüte yakın hakimlerin önünü kesmeyi amaçlıyor.

ulusalkanal.com.tr

Genelkurmay'dan sabahki saldırıyla ilgili açıklama Gündem Başbakan’ın rektörü Feyzioğlu’na salon vermedi Gündem Olay savcıdan Erdoğan'a destek Gündem İmam Hatipliler başvuramayacak! Gündem