İşe dönüş modeli netleşiyor

Sanayi ve ticaret kuruluşları ile hizmet sektörüne yönelik Bilim Kurulu’nda da tartışılan normalleşme modelinin ayrıntıları belli olmaya başladı. Model ile il bazında farklı yaklaşım, sanayi için sürekli test ve ticari kuruluşlar için sürekli kontrol öngörülüyor.

Abone ol

Türkiye, Kovid-19 salgınında yayılımı ve hasta sayısının düzenli olarak azaldığı bir döneme girdi. Kademeli olarak üretim ve ticarete yönelik konulan kısıtlamaların kaldırılması söz konusu…

Ramazan Bayramı sonrası sürecin başlaması bekleniyor. DÜNYA gazetesinin derlediği bilgilere göre sanayi ve ticaret kuruluşları ve hizmet sektörüne yönelik Bilim Kurulu’nda da tartışılan ve uygulamaya geçirilmesi beklenen korunma kuralları belli olmaya başladı.

Buna göre, her işletme Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan rehber doğrultusunda önlem almak kaydıyla üretime başlayabilecek. Sanayinin yoğun olduğu il ve bölgelerde test altyapısı güçlendirilecek ve şüpheli durumlarda ya da bazı dönemlerde rastgele esasına dayalı olarak testler yapılacak. Kontrollü faaliyete geçiş her ilde farklı olabilecek. Farklı uygulamalara uyum valiliklerce denetlenecek.

Normalleşme sürecinde büyük işletmelerden bazıları üretime başlamıştı. Üretime başlamak isteyen diğer firmalara da izin verilecek olanların sağlık kurallarına uyumu istenecek. Sanayide üretimin başlamasına yönelik ana odağın İstanbul olduğu kaydedildi.

Gerek hizmet, gerekse sanayi tesislerinin açılmasına izin verilmesi yönündeki kararlarda il bazında farklılıklar olabilecek.

Vatandaşlara doğrudan hizmet verilen bütün ticari işletmelerde maske zorunluluğu devam edecek. Ticaret ve otel, lokanta gibi eğlence yerlerinin dâhil olduğu hizmet sektörüne yönelik haziran ayı içinde faaliyete başlama izni verilmesi bekleniyor. Turizm tesisleri Bakanlıktan sertifika alarak müşteri kabul edebilecek. Benzer düzenlemelerin şehir otelleri ve cafe ve restoranlar için de uygulanacağı kaydedildi.

ulusal.com.tr

Öncü Gençlik video konferans ile toplandı Gündem Dışişleri Bakanlığı'ndan Yunanistan'a yanıt Gündem Armağan'ın Atatürk'ü Karalama Çabası Devam Ediyor Gündem Bakan Varank'tan Somali açıklaması Gündem