Amerika Birleşik Devletleri 45’inci başkanını seçiyor

Amerika Birleşik Devletleri 45’inci başkanını seçiyor. Amerikalı seçmenler Demokrat Parti adayı Hillary Clinton ile Cumhuriyetçi Parti adayı Donald Trump arasında karar verecek. Doğu eyaletlerinde oy kullanma işlemlerinin başlamasıyla Clinton oyunu New York’ta kullandı.

Abone ol

Tüm dünya gözlerini ABD’de yapılmakta olan başkanlık seçimlerine çevirdi.

Cumhuriyetçi aday Donald Trump ve Demokrat rakibi Hillary Clinton oldukça sert geçen kampanya dönemi sonrası kozlarını sandıkta paylaşıyor.

Son dönemde e mail soruşturması nedeniyle ivmesini kaybeden Clinton’ın FBI’ın kendisini temize çıkaran açıklaması sonrası toparlanmış gözüküyor.

Anketlere göre, demokratlar seçime dört puan farkla önde girdr ancak seçim sonuçlarını kararsız seçmenlerin belirleyeceği biliniyor.

Demokrat aday Hillary Clinton, tüm ülkede sandıkların ilk açıldığı yer olan New York’un, Dixville Notch köyünde kullandı.

Seçimlere katılımın çok yüksek olması beklenmiyor. Bu seçimlerde kayıtlı yaklaşık 230 milyon seçmen bulunurken, bunlardan 150 milyonunun oy kullanacağı tahmin ediliyor. ABD'de seçmenin en önemli oy kullanmama nedeni adayları beğenmemesi.

Üç farklı saat dilimi olan ülkede, oy verme işlemlerinin başlayışı ve bitişi eyaletlerin yer aldığı dilime göre değişecek. En fazla oyu alan değil en fazla delege kazanan aday başkan seçilecek.

ABD’de halk doğrudan başkan adayına değil, başkanı seçecek olan delegelere oy veriyor. Dolayısıyla seçici delegelerde çoğunluğa ulaşan ülkenin de başkanı oluyor.

California, 55 kişi ile en çok seçici kurul üyesi barındıran eyalet. İkinci sırada 38 üyeyle Teksas geliyor.

ABD’de seçimin kaderini, “salıncak eyaletler” olarak adlandırılan kimin kazanacağının net olmadığı eyaletlerin belirleyeceği tahmin ediliyor.

Bu seçimlerde başkanın yanı sıra 100 üyeli Senatonun üçte biri , 435 üyeli Temsilciler Meclisinin ise tamamı yenilenecek.

ulusalkanal.com.tr

Çin'de askeri fabrikada patlama Dünya Türkiye'den AB'ye sert cevap Dünya Musul operasyonu sürüyor Dünya Gözler Amerika'da yapılacak seçimlere çevirildi Dünya