Asker yetkiyi geri istedi

TSK’nın PKK ile mücadelede hükümetten yetki istediği öğrenildi. Konunun Bakanlar Kurulu’na verilen brifingde de gündeme geldiği ortaya çıktı

Abone ol

TSK’nın PKK ile mücadelede hükümetten yetki istediği öğrenildi. Konunun Bakanlar Kurulu’na verilen brifingde de gündeme geldiği ortaya çıktı

PKK’nın Suriye’deki faaliyetlerinin yanı sıra yurt içinde de faaliyetlerini artırması askeri harekete geçirdi. TSK’nın PKK ile mücadelede yeniden yetki istediği öğrenildi. Hükümetin ise buna soğuk baktığı, ancak Valilere “askerin hassasiyetlerini gözetin” talimatı verebileceği dile getiriliyor.

PKK'YA AYRI BAŞLIK

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in 4 generalle birlikte Bakanlar Kurulu’na brifing vermesi “tezkere brifingi” olarak yorumlanmıştı. Ancak askerlerin kabine üyelerine, PKK’nın yurt içi faaliyetleri konusunda da sunum yaptığı öğrenildi. Sabah gazetesinden Hazal Ateş’in dünkü haberinde yer alan bilgiye göre komutanlar, PKK terör örgütü konusunu da ayrı bir başlıkla ele aldı. Örgütün son dönemde bölgede şantiye basma, okul yakma, haraç alma vb eylemlere yöneldiği değerlendirildi. Bu konuda alınan güvenlik tedbirleri aktarıldı.

KAPSAMLI RAPOR SUNULDU

Örgütün yasadışı faaliyetlerine ilişkin kapsamlı bir rapor da sunuldu. Suruç başta olmak üzere Diyarbakır, Hakkâri, Şırnak ekseninde güvenlik tedbirlerinin artırıldığı ifade edildi.

Aydınlık’ın ulaştığı bilgilere göre, asker uzunca bir süredir açılım çerçevesindeki gelişmelerden rahatsız olduğunu kapalı kapılar ardında dile getiriyor. PKK’nın açılım süreci boyunca irili ufaklı saldırılarını sürdürmesi, açılımı bölgede etkisi artırmak için kullanması ve bazı illerde bunda başarılı sonuçlar alması askeri rahatsız eden unsurlar. Kalekol inşaatlarına yönelik BDP/HDP destekli eylemler ve saldırılar da rahatsızlığı artırdı.

'VALİ OPERASYON İZNİ VERMEDİ' AÇIKLAMASI

Askerin bazı illerde alan hakimiyetini ele geçirdiği yönünde tespitler yaptığı da dile getiriliyor. Silopi, Cizre, Yüksekova, Lice, Suruç gibi ilçelerde de artan eylemlilik, askeri tedbir almaya itti. Asker, saldırılara anında kapsamlı operasyonla karşılık verememesinden de rahatsız. Valilerin, açılım sürecine zarar gelmemesi için, operasyon talimatı vermemesinden duyulan rahatsızlık, 12 Eylül Cuma günü Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya yansımıştı. Açıklamada, “Bölücü terör örgütü mensubu 10-15 terörist tarafından Çeltikli köyü-Bitlis karayolu kesilerek üç araç durdurulmuştur. Teröristler tarafından; sürücülüğünü Çeltikli köyünde görevli geçici köy korucusunun yaptığı araçta bulunan sekiz şahıs araçtan indirilmiş, bir geçici köy korucusu kaçırılmış, dört adet cep telefonu gasp edilmiş, diğer şahıslar ve araçlar olay yerinde serbest bırakılmıştır. Olayla ilgili planlanan operasyon, il valisinin onayını müteakip icra edilecektir” denilmişti. Açıklamayla ilgili bilgi veren askeri kaynaklar da, PKK’nın bu tür saldırılarında valilerin, operasyon isteğine olumsuz yanıt vermesinden şikayet etmişti.

HÜKÜMET SOĞUK

Askerin bu talebine hükümetin soğuk baktığı da öğrenildi. Başbakan Ahmet Davutoğlu ve son olarak Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın, “PKK saldırılarına acımasız bir şekilde yanıt verileceğini” açıklamasına rağmen, hükümetin geçici bir çözüm bulabileceği belirtiliyor. Buna göre, hükümetin operasyon yetkisini valilerden almayacağı, ancak valilere “askerin hassasiyetlerini gözetin” şeklinde talimat verebileceği dile getiriliyor.

Ceyhun Bozkurt

Aydınlık

Tezkere Meclis'ten geçti Gündem Suriye tezkereden rahatsız değil! Gündem Bayrama 1 gün kaldı! Gündem 'Muhalefette değiliz, biz çoğunluğuz' Gündem