Karadeniz’de stratejik bildiri
Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Abhazya Meclis Başkanı ile başkent Sohum’da bir araya geldi. Perinçek, Abhazya Meclisi ile Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki stratejik ufkuna da yön veren bildiriyi imzaladı.
Abhazya Meclisi’nde, Vatan Partisi heyetini Meclis Başkanı Kıvarçiya Valeri İremeyeviç, Meclis Dışişlişkiler Komisyon Başkanı Astramur Logua, Yurda Dönüş Bakanı Dıbar Beslan Andreyeviç karşıladı.Görüşmede, Karadeniz’den Akdeniz’e uzanan coğrafyadaki işbirliği imkânları ve fırsatlar ayrıntılı şekilde ele alındı. Meclis Başkanı, Perinçek başkanlığındaki heyeti; “Ülkeniz adına çalışmalarınız olduğunu emeğinizin olduğunu biliyoruz. Heyetinizin değerli insanlardan oluştuğunu biliyoruz. Bu görüşmelerin artarak devam etmesini diliyoruz” sözleriyle selamladı.
Abhazya tarihi ile ilgili bilgi veren Meclis Başkanı İremeyeviç, “Allaha şükür ki bugün Türkiye- Rusya ilişkileri güzel bir noktada seyrediyor. Biz de Abhazya olarak bu durumdan fayda sağlamak istiyoruz” ifadelerini kullandı. Türkiye ile Abhazların tarihteki derin ilişkilerine değinen İremeyeviç “Birlikte çalışmamız gereken çok konu olduğunu kimsenin de bu çalışmaları niye yaptınız deme hakkının olduğunu düşünmüyorum” dedi.
‘SÖZ VERİYORUZ TÜRKİYE TANIYACAK’
Meclis Başkanından sözü alan Vatan Partisi lideri Perinçek, “Abhazya’nın tanınması için her şeyi yapacağız” dedi: “Dedelerimizin nenelerimizin kardeşliğini hem yüreklerimizde hem bilincimizde taşıyoruz. Şu bayrağın kırmızısında çok Abhaz kanı vardır. Bizim kurutuluş savaşımızda Abhazlar, Çerkezler kahramanca mücadele ettiler, kan döktüler. Atatürk’ün yanında Abhaz komutanlar vardı, Rauf Orbay gibi. Onlar bizim istiklalimize hem beyinleriyle, komutanlıklarıyla hem kanlarıyla büyük fedakârlıklarla katkıda bulundular. Hepimiz bu toprakların insanıyız. Hepimiz Karadeniz vatandaşıyız, Karadeniz bizim ortak vatanımız. Bizim Abhazlara çok borçlarımız var. Size söz veriyoruz Türkiye, Abhazya Cumhuriyeti’ni kesinlikle tanıyacak. Abhazya ile doğrudan iletişim kurulması için her şeyi yapacağız. Bunlar hem Abhazya halkının hem Türkiye halkının ikisinin de yararına. Sonuç alacağımızdan eminiz. Gelecekte halklarımız milletlerimiz arasında bağlar çok kuvvetlenecek. Mezarlarda birlikte yatan dedelerimize ninelerimize olan sadakati de yerine getireceğiz.”
KKTC’DEN ABHAZYA’YA: GÜÇLERİMİZİ BİRLEŞTİRMELİYİZ
Emekli Kıbrıs Büyükelçisi Hüseyin Macit Yusuf, iki ülke ve iki deniz arasındaki stratejik bağlantıya dikkat çekti: “KKTC Başbakanının selamlarını ve hürmetlerini getirdim. İki ülkenin ilişkilerinin geliştirilmesi için çalışılması gerektiğinin bilinci içerisindedir. Yakın gelecekte heyetler arası görüşmelerin olmasını temenni etmektedir. Abhazya ile çok benzer tarihimiz vardır. Biz de Kıbrıs’ta kendi topraklarımızdan atılmış vaziyetteyiz. Kendi topraklarımızda kurduğumuz devletin tanınması için sizler gibi mücadele vermekteyiz. Maalesef sizler gibi kendi topraklarımızda işgalci muamelesi görmekteyiz. Bizler birbirimizi çok iyi anlıyoruz. Bağımsız ve özgür Abhazya, bağımsız Kıbrıs Türkü ve KKTC için güçlerimizi birleştirmek sorundayız.”
İKİ DENİZDE TÜRK-RUS İKLİMİ
Deneyimli diplomat Yusuf, Türkiye ve Rusya arasında derinleşen ilişkilerin KKTC ve Abhazya’nın tanınması konusunda sağladığı fırsatlara değindi: “Sayın Başkan Perinçek’in belirttiği gibi Türkiye çok yakın zamanda bölgemizdeki gelişmeleri de dikkate alarak Abhazya’nın tanınmasını muhakkak sağlayacaktır. Bu arada Rusya’nın KKTC’yi tanıması gibi bir konu ortaya çıkacaktır. Yani bu bölgede taşlar yerine oturacaktır.”
Türk-Rus ilişkilerin yarattığı olumlu ortamın yarattığı imkânları dikkate aldıklarını belirten Abhazya Meclis Başkanı Kıvarçiya Valeri İremeyeviç; “Bugün iki güçlü ülke olan Rusya ve Türkiye Cumhuriyeti arasındaki faydalanabileceğimiz bir siyasal ortam var. Önemli olan bunu bilinçli bir şekilde faydamız olacak şekilde kullanmaktır” dedi.
Abhazya Meclisi ziyaretinde Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Üçüncü 21. yüzyılda oluşan yeni dengelere dikkat çekti. Stratejik bağlamda Karadeniz’in artan jeopolitik önemine vurgu yaptı: “21. yüzyılda Karadeniz coğrafyası Avrasya’da çok önemli bir yer edinecektir. Antik çağda Kafkasya Karadeniz ve Mezopotamya sistemleri bir ve bütün olarak işliyordu. Yeni dünya jeopolitiğinde de bu hat birleşmek durumunda. 280 kilometrelik bir mesafemiz var. Çok uzakta değiliz. Denizden sınırız aynı zamanda. Bu perspektifin siyasi bir işbirliğine dönüştürülerek devam etmesini diliyoruz. Üniversitem adına Trabzon sivil toplumu adına bu olumlulukları ifade etmek istiyorum.”
ORTAK BİLDİRİ
Abhazya Meclisi Uluslararası İlişkiler Komisyonu ve Türkiye Vatan Partisi’nin imzaladığı Karadeniz-Akdeniz Dostluk ve Barış Bildirisini Vatan Partisi MYK Şule Perinçek dünyaya ilan etti:
Biz Abhaz ve Türk milletleri olarak, tarihten gelen kardeşliğimizi ve ortak değerlerimiz olan bağımsız, özgür ve paylaşarak gelişme irademizi burada bir kez daha ilan ediyoruz.
Abhazya Cumhuriyeti’nin Türkiye Cumhuriyeti tarafından tanınması için, çalışmalarımızı yoğunlaştırmaya ve bu kardeşlik hedefine ulaşmaya kararlıyız.
Türkiye ile Abhazya arasında doğrudan ulaşım, turizm, ticaret, kültürel alışveriş ve ekonomik kalkınma için işbirliği, ülkelerimizin, bölge ülkelerinin ve bütün insanlığın yararınadır. Bu konulardaki engellerin kaldırılması ve olanakların geliştirilmesi için, bütün Karadeniz ülkelerini işbirliğine çağırıyoruz.
Karadeniz, bizim ortak vatanımızdır.
Karadenizliyiz ve Akdeniz bizim kardeş denizimizdir.
Karadeniz’e ve Akdeniz’e kıyısı olan bütün devletleri ve halkları, ekmeğimizi kazandığımız denizlerimizde ve topraklarımızda barış, dostluk ve bereket için ortak anlayış ve çabaya çağırıyoruz.
Bu amaçla;
1. Karadeniz bölgesinde barışı ve gelişmeyi tehdit eden ABD ve NATO üslerinin tasfiye edilmesini, bölücü ve yobaz terörüne karşı mücadelenin desteklenmesini,
2. Abhazya Cumhuriyeti’nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bütün bölge ve dünya devletleri tarafından tanınmasını,
3. Kırım’ın Rusya Federasyonu toprağı olarak kabul edilmesini,
4. Suriye’nin toprak bütünlüğünün ve Suriye’de barışın sağlanmasını,
5. Filistin halkı üzerindeki baskılara son verilmesini,
6. Libya’da toprak bütünlüğünün ve barışçı çözümün sağlanmasını,
7. Abhazya’ya, Türkiye’ye, Rusya’ya ve İran’a yönelik yaptırm ve ambargolarım kaldırılmasını, ülkeler arasında serbest ticaret ve ekonomik işbirliğinin oluşturulmasını,
8. Karadeniz ve Akdeniz ülkeleri arasında serbest ulaşım, iletişim, turizm, ekonomik ve kültürel gelişme önündeki engellerin kaldırılmasını talep ederiz.
9. Bütün insanlığa 2020 yılında barış, dostluk ve refah dileriz.
Dünya kamuoyuna kardeşlik duyguları ve dostlukla duyururuz.
ulusal.com.tr
Mehmet Kıvanç