Konyalı üretici buğdaya veda ediyor!

Türkiye tahıl ambarını yıkım politikalarına kurban edince üretici arazileri terk etmeye başladı. 2013 yılında 4 milyon ton buğday ile 257 bin ton arpa ithal eden Türkiye bereketli tarım alanlarını birer birer yıkım politikalarına kurban ediyor. Türkiye’nin tahıl ambarı Konya ’nın Ilgın ilçesinde, tarım arazilerinin ortasında açılan taş ocağı yüzünden büyük ürün kaybı yaşadıklarını öne süren üreticiler yetkililerin ilgisizliği karşısında tepkili.

Abone ol

2013 yılında 4 milyon ton buğday ile 257 bin ton arpa ithal eden Türkiye bereketli tarım alanlarını birer birer yıkım politikalarına kurban ediyor. Türkiye’nin tahıl ambarıKonya ’nın Ilgın ilçesinde, tarım arazilerinin ortasında açılan taş ocağı yüzünden büyük ürün kaybı yaşadıklarını öne süren üreticiler yetkililerin ilgisizliği karşısında tepkili. Ilgınlı üretici Tahir Çiftçi ise, “Çiftçiliği uzun yıllardır zevkle yapıyordum. Ama artık yıldım. Arazilerimin bir bölümünü satmak istiyorum. Bu sorunlarla tek başıma uğraşmaktan bıktım” sözleriyle isyan etti.

ILGINDA’Kİ TAŞ OCAĞI ÜRETİCİNİN KABUSU OLDU

Konya’nın Ilgın ilçesinde tarım arazilerinin ortasında bulunan Sivridağ’da açılan taş ocağı üreticilerin kabusu oldu. 4 yıldır faaliyet gösteren özel bir şirkete ait taş ocağından çıkan tozlar tarım ürünlerini olumsuz etkiliyor. Taş ocağında çalışan beton mikserlerinin atıklarını tarım arazilerinin kıyısına ve su kanallarına boşaltması ise bir başka sorun. Konuyla ilgili şikayetlerini ilçedeki tarım örgütleri ile belediye bünyesinde dile getiren üreticiler yıllardır bir çözüm üretilememesinden yakınıyor.

BUĞDAYDA YÜZDE 75 KAYIP VAR

Ilgınlı üreticilerden İlyas Mavuş, taş ocağının neden olduğu ürün kaybı yüzünden geçtiğimiz yıl tarlasını ekmediğini söylüyor. 5 dekarlık arazisinde buğday ürettiğini söyleyen Mavuş, “daha once dekar başına 500 ila 600 kilogram arasında ürün elde ediyorduk. Taş ocağı açıldıktan sonra dekar başına 100 ila 125 kilogram civarında ürün almaya başladık. Ben tarlamı bu yıl ekmeyip nadasa bıraktım. Yekililerin bu toz sorununa bir önlem almasını istiyoruz. Buradaki pek çok üretici mağdur ama kimse derdini dile getiremiyor” dedi.

KAMYONLAR ÜRÜNLERİ TOZA BULADI

Ilgınlı bir başka üretici olan Hurşit Soydan ise pancar ekili olan tarlasındaki verimin dekar başına yaklaşık yüzde 25 oranında düştüğünü söylüyor. “İlçe tarım bizim anamız babamız ama bu konuyla uğraşmıyorlar” diye konuşan Soydan, taş ocağından malzeme taşıyan kamyonların arazilerin ortasından geçtiği için ürünlerin toza bulandığını, tozun giderilmesi için ürünlerin ıslatıldığında ise kireçlenme ortaya çıktığını dile getiriyor.

‘ARTIK YILDIM, ARAZİLERİMİ SATACAĞIM’

Arazisinin bitişiğindeki taş ocağının yarattığı sorunların çözülmesi dört yıldır yetkililerin kapısını aşındıran üretici Tahir Çiftçi de artık tek başına uğraşmaktan yıldığını belirterek, “benim burada toplamda 120 dekar civarında arazim var. Buğday ve pancar yetiştiriyorum. Çünkü geçmişte dekar başına 500-600 kilo buğday elde ediyorken taş ocağının açılmasının ardından bu oran dekarda 200 kiloya kadar düştü. Her geçen yıl daha çok zarar ediyoruz. Tozdan dolayı toprak suyu içine almıyor. Toprağın yüzeyinde balçık tabakası, beton oluşuyor. Çiftçiliği uzun yıllardır zevkle yapıyordum. Ama artık yıldım. Arazilerimin bir bölümünü satmak istiyorum. Bu sorunlarla tek başıma uğraşmaktan bıktım” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Yusuf Yavuz

ulusalkanal.com.tr

10 yıl sonra ilk grev Ekonomi Geleceğin meslekleri Ekonomi Kent işçilerinin örnek grevi başarıyla sonuçlandı Ekonomi Dolar yine yükseldi Ekonomi