Oruç Reis için yeni Navtex

Oruç Reis sismik araştırma gemisinin Doğu Akdeniz’deki faaliyetleriyle ilgili NAVTEX süresi uzatıldı. Buna göre yaklaşık iki haftadır bölgede olan Oruç Reis ve beraberindeki destek gemileri 27 Ağustos’a kadar çalışmalarını sürdürecek. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas bir dizi temaslar için Ankara ve Atina hattında görüşmeler yapacak.

Abone ol

Doğu Akdeniz'deki çalışmalara ara verilmiyor. Türkiye, Oruç Reis sismik araştırma gemisinin Doğu Akdeniz’deki faaliyetleriyle ilgili süresinin dolmasına saatler kala yeni bir NAVTEX ilan etti. Oruç Reis ve beraberindeki destek gemileri 27 Ağustos’a kadar çalışmalarını sürdürecek.

Atina uzatma kararına tepki gösterdi. Yunan kaynaklar “Türkiye’nin gerilimi daha da tırmandırmak istediğini” iddia etti. Yunan medyası “Türkler sinir harbi yapıyor. Sinirlerimizi test ediyor” diye yazdı.

Yunanistan, Türkiye’ye yanıt olarak Doğu Akdeniz’de bir karşı Navtex ilan etti. Söz konusu Navtex, 27 Ağustos’a kadar geçerli olacak. Navtex; Girit, Kerpe, Rodos ve Meis’in güneyini kapsıyor. Ancak Meis adası çakışıyor. Zira Türkiye'nin Nevtex ilan edildiği noktalar arasında yer alıyor.

“Oruç Reis”in çalışmaları Türkiye’nin BM’ye bildirdiği kıta sahanlığı sınırları içinde gerçekleşmesine rağmen, Yunanistan tepki göstermişti.

Öte yandan 6 Ağustos tarihli Yunan-Mısır anlaşması, bugün Yunan parlamentosunda görüşülmeye başlanacak. Oylama ise çarşamba günü yapılacak. Türkiye, 14 Ağustos’da BM Genel Sekreteri’ne gönderdiği mektupta, anlaşmanın kabul edilmez olduğunu ve geçersiz saydığını duyurmuştu.

Doğu Akdenizle iligli diplomasi trafiği yoğun. Doğu Akdeniz'de ara bulucu rol alan Almanya bir dizi görüşmelere başlıyor. Dışişleri Bakanı yarın hem Atina’yı hem de Ankara’yı ziyaret edecek. Doğu Akdeniz'deki son durum ele alınacak.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas daha öncede Libya Başbakanı Fayiz es-Serrac ile ülkesinin Libya'daki krize çözüm konusundaki çabalarını görüşmüştü. Maas, Sirte ve Cufra'nın silahsızlandırılmış bölgeler olmasını önermişti. Birkaç gün sonra da Libya Başbakanı Fayiz es-Serrac, ülkedeki tüm askeri güçlere ateşkes çağrısı yapmıştı.

Son olarak, Fransa'nın Trablus Büyükelçisi Beatrice Le Fraper, Libya Başbakanı Serrac'ı telefonla aradı. Görüşmede Libya'daki gelişmeler ve iki ülke arasındaki ilişkiler ele alındı. Son ateşkes girişimi desteklendi.

Le Fraper ayrıca Macron'un Serrac'a en kısa zamanda Fransa'yı ziyaret davetini de iletti.

ulusal.com.tr

Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Cui Wei: Ticaret ödemelerinde yerel para yaygınlaşacak Gündem Jandarmaya yeni görev Gündem Bakan Koca duyurdu: Artış devam ediyor Gündem Adana'daki orman yangınına müdahale sürüyor Gündem