Irak-ABD görüşmesi: Milyon dolarlarca yardım yapılacak

Washington, dikkat çeken bir görüşmeye ev sahipliği yapacak. Irak Başbakanı Mustafa el-Kazimi ve ABD Başkanı, Beyaz Saray'da bir araya gelecek. Bu görüşme öncesinde 2 ülkenin Dışişleri ve Savunma Bakanları görüştü. ABD'den Irak'a 204 milyon dolar yardım verilmesine karar verildi. Ancak bu görüşmelere Irak eski Başbakanı Nuri el-Maliki, tepki gösterdi.

Abone ol

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi'nin IŞİD tehdidine karşı ABD'ye yardım çağrısının ardından 2 ülke arasında temas kuruldu.

Kazımi, resmi temaslar için ABD’ye gitti. Irak başbakanı ABD Başkanı Trump ile Beyaz Saray'da bir araya gelecek. İkili ilişkiler ve bölgesel gelişmeler ele alınacak.

Irak Başbakanı, diğer ABD'li yetkililerle de bir araya gelerek, sağlık, güvenlik ve ekonomi alanlarındaki meseleleri masaya yatıracak.

2 ismin görüşmesinden önce Irak ve ABD'li bakanlar bir araya geldi.

ABD Savunma Bakanı Mark Esper ve Irak Savunma Bakanı Cuma İnad, Washington'da görüşme yaptı. IŞİD'e karşı ortak mücadele vurgusu yapıldı.

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin de ABD'li mevkidaşı Mike Pompeo ile görüşmüştü. Irak Dışişleri Bakanı Hüseyin görüşmenin çok iyi geçtiğini belirterek, “Elektrik, petrol ve eğitim alanında iş birliği muhtıraları imzalanacak” dedi.

Mike Pompeo ise Irak’a 204 milyon dolar yardım yapılacağını açıkladı. Söz konusu yardımın sağlık sektörü, acil gıda yardımı, sağlıklı içme suyu ve altyapı için tahsis edildiğini kaydetti.

Irak'ın ABD ile temaslarına Irak eski Başbakanı Nuri el-Maliki'den tepki geldi. ABD’nin İran'ı Irak’tan çıkarmak istediği açıklamasında bulundu. ABD’nin İran rejiminin Irak’taki eli olan ve Şii milis gruplarının biraraya getirilmesiyle oluşturunan Haşdi Şabi’yi de ortadan kaldırmak istediğini ifade eden Maliki, buna karşı olduğunu belirtti.

ulusal.com.tr

Trump, Erdoğan ve Irak hakkında konuştu: "Orta Doğu'da olmamalıydık" Dünya Yunanistan'da Oruç Reis istifası Dünya Miçotakis'in Ulusal Güvenlik Danışmanı istifa etti Dünya Mısır'dan Doğu Akdeniz'de gerginliği arttıran hamle Dünya